10
man, des
10 Nye artikler

Fant igjen bestefar på kinolerretet

Slekt1

Peter Jackson er mannen bak filmene fra Tolkiens bøker «The lord of the rings». Med sin nye dokumentarfilm "They Shall Not Grow Old" har han igjen fullført et prosjekt som ligger i forkant av hva som er mulig å gjøre innen filmindustrien.

Denne gang har han tatt for seg 1.verdenskrig

På oppdrag  fra BBC  og The Imperial War Museum i England har Peter Jackson gjenopprettet og fargelagt arkivopptak av 100 år gamle kortfilmer fra 1. verdenskrig. I tillegg har han restaurert lydspor fra flere arkivintervju med britiske WWI veteraner på 1960 og 1970 tallet.

Resultatet er blitt til en fantastisk film som tar for seg soldatenes daglige liv i skyttergravene, deres holdninger til krigen i frontlinjene, men også  hvordan de sov, spiste og formet vennskap. Vi får også se hvordan livet artet seg for dem når de var borte fra skyttergravene i fritiden.

Fra filmes omtale har vi hentet følgende «Overgangen fra svart og hvitt opptak til farget opptak kan ses gjennom hele filmen, og avslører detaljer som aldri har vært sett før.» Filmen fikk strålende mottakelse på London Filmfestival denne måneden.

Visste lite om sin egen bestefar

Peter Jackson innrømmer at han hadde en personlig grunn for å fordype seg i dette temaet.

Han visste lite om sin egen bestefar, William Jackson, han har ingen brev eller dagbokopptegnelser fra ham. Så det å kunne få lytte til soldatenes daglige samtaler, se rutinene deres, hva de spiste... "slike gutter er egentlig ikke så forskjellige, de sier stort sett det samme på forskjellige måter", sier Jackson i et intervju til Radio New Zealand. "Jeg følte at jeg fikk en forståelse for hva William hadde måttet gå igjennom. Jeg er sikker på at han på en aller annen måte hadde erfart alt som blir vist fram i filmen."

Kjente igjen nesa

Det var ikke bare Peter Jackson som fikk kunnskap om sin bestefar. The Times forteller at i England satt en kvinne hjemme i stua og så Jacksons film da hun plutselig fikk et støkk!

Hun spolet tilbake opptakene og pauset for å dobbeltsjekke, øyeblikket etter fikk hun en tekst fra sin bror, ja det var ham!

Jenny Patemans bestefar, Thomas Frayne, døde av krigsskadene da hun var 8 år. Hun husket ham bare som en syk, sengeliggende mann, men nå kjente hun ham igjen.

Det var nesa, forteller hun. Mange i familien har en spesiell fasong på nesa og det fantes ingen tvil hos søskene at de hadde fått se bestefaren igjen, lys levende og som en ung mann!

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Lag, en, vakker, nettside, Med, din, egen, personlige, domene, SimpleSite

Gratis slektstavler