22
tor, feb
4 Nye artikler

Den mumifierade kvinnans identitet har gäckat forskarna i över 40 år, ända sedan hon hittades 1975.

Kroppen upptäcktes när en flera hundra år gammal kyrka i Basel i Schweiz ­skulle renoveras. Kvinnan var begravd alldeles framför altaret. Platsen, och det faktum att hon var välklädd, tydde på att hon var för­mögen.

På lördagen satt experter från Ystadbygdens släkt- och bygdeforskarförening framför datorerna på biblioteket i Sjöbo. De var redo att hjälpa och försöka lotsa besökarna vidare i arbetet med att hitta gamla släktingar.

Håkan och Annika Wendt tog hjälp av en gammal artikel i YA för att hitta släktingar i USA.....

Vill man ha svar på frågor om släktforskning bör man prata med experten Ted Rosvall.

Efter 50 år av släktforskande och mängder av böcker i ämnet vet han vad han pratar om.

– Det har aldrig varit lättare att släktforska, säger han.

I bland kräver det ett år av arbete – ibland snubblar man över sitt förflutna...

Vänern hade som mest 57 bemannade fyrar.

Ofta ödsligt belägna på öar, med perioder av isolering på vinterhalvåret.

Tyra Olsson Sjöberg, fyrvaktardotter från Säterholmarna, beskriver i sin skildring ”Skärgårdsliv kring Säterholmarnas fyr” hur livet gestaltade sig när självhushåll var en tvingande nödvändighet och vädrets makter styrde vardagslivet. 

Författarna presenterar mängder med råd och tips på hur man kommer vidare i sin jakt efter släkten i Amerika. Här finns 19 olika kapitel, bland annat om amerikanska folkräkningar, konsulatshandlingar, adressregister, om dödsnotiser och hur man får veta mer om personerna i tidningarna, en ofta bortglömd källa. Via kyrkogårdar och gravregister får man också en hel del användbara uppgifter. Här finns förstås även hur man hittar släktingar i militära handlingar.

Anders Berg blev projektledare för ”Namn åt de döda” förra året. Han är en erfaren släktforskare, har bland annat stort intresse för DNA-forskning och är en av grundarna av Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi (ssgg.se). Tidigare, under åren 2002–2015, leddes projektet av Anna-Lena Hultman, Ulricehamn, i nära samarbete med Carl Szabad och Johan Gidlöf. Innan Anders Berg tog över var Viktoria Jonasson, Borås, projektledare. I projektet ”Namn åt de döda” läggs nu också fokus på en del problematiska församlingar där insamling av uppgifter är tidskrävande.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler