19
fre, okt
14 Nye artikler

Nu har det återigen, för tredje gången under hösten, skett en påfyllning i ArkivDigitals födelse-, vigsel- och dödregister. Genom ett samarbete med en privatperson har så mycket som 53 000 poster födda, vigda och döda från Nederluleå församling, från äldsta tid till år 1860, tillförts registret.

Bildmontage: Sökning i personregistret Födda, delar av Sverige Nederluleå tillhörde Sveriges folkrikare landsförsamlingar, vilket förklarar det stora antalet registerposter. Församlingen fick sitt namn 1831, då Överluleå bröts ut till en egen församling.

Nu har ArkivDigital passerat ännu en milstolpe; 80 miljoner färgbilder av gamla böcker och andra handlingar finns nu i det digitala arkivet. Eftersom de flesta bilder innehåller ett helt bokuppslag innebär detta när 160 miljoner avfotograferade sidor för historisk forskning.

Omkring 600 000 nya bilder läggs upp varje månad och vi tar nu sikte på nästa milstolpe, 90 miljoner bilder! Förhoppningsvis kommer vi vara där om cirka ett och ett halvt år.

I mars 2018 lanserade vi DNA Quest, ett pro bono-initiativ för att hjälpa adopterade och deras biologiska familjer att återförenas genom genetisk testning. Gensvaret på projektet var otroligt. MyHeritage-användare öppnade sina hjärtan och delade sina historier  och sina förhoppningar om framtiden med oss, inklusive återförening och samhörighet. Vi gav tusentals gratis MyHeritage DNA-kit till behöriga deltagare.

Vi är glada att dela en av de många livsföränderliga återföreningar som har skett tack vare DNA Quest.

MyHeritage grundare och VD Gilad Japhet kan inte motstå en familjehistorisk utmaning. Just därför blev han fascinerad när han läste ett inlägg i en israelisk Facebook-grupp för människor som älskar historia, där en kvinna som heter Elda Bivas Gambash, bad om hjälp. I sitt inlägg beskrev Elda sitt livslånga detektivuppdrag som hon inte hade lyckats utföra, att hitta efterkommorna till den ursprungliga ägaren av tändsticksasken i silver, som hennes farfar hade hållit så kär.

Allen Henderson från South Carolina tog ett MyHeritage DNA-test för att upptäcka sina rötter och utforska sin etniska bakgrund. Allen kunde aldrig föreställa sig att han skulle hitta en bror i Frankrike som han inte visste existerat! MyHeritages starka globala databas gör upptäckter som denna möjliga. Igår delade Allen sin livsomvälvande berättelse på det amerikanska programmet Fox och Friends.

Musik har alltid varit en integrerad del av våra dagliga liv. När musik började förmedlas via radion, i början av 1920-talet, nådde populära sångare och musiker en bred publik.

musik och historia

Musik har förmågan att skapa starka känslor hos en lyssnare. Sånger som du har hört vid viktiga händelser i ditt liv, kan bli ännu mer magiska.

Jag har väldigt många soldater ibland mina anor, en hel del under 1700-talet. Tror säkert många andra också har det gemensamt med mig. Var i fjol sommar till Armémuseum och tänker besöka det igen när jag får tillfälle. Där har dom väldigt fina miljöer med soldater under olika tider. Tänkte dela med mig lite av dom bilder jag tog under besöket.

Håll tillgodo, ett bildspel!

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Gratis slektstavler