22
søn, apr
4 Nye artikler

Skatter är någon som vi i Sverige hör talas om i många olika sammanhang. Våren är ju deklarationernas tid. En del får betala kvarskatt, medan de flesta får lite tillbaka. Snittet är ungefär 4-5000 kronor tillbaka. Nedan hittar du lite tips på hur du kan använda denna skatteåterbäring.

Historiskt har man varit tvungen att betala skatt till staten, det mesta gick till kungamaktens underhåll och till olika krigståg.

Förra månaden lanserade vi DNA Quest, ett nytt pro bono-initiativ för att hjälpa adoptivbarn och deras biologiska familjer att återförenas genom genetisk testning.

Initiativet, som ursprungligen lanserades i USA, fick ett fantastiskt gensvar. Mer än 10,000 ansökningar har hittills lämnats in, för att erhålla ett gratis DNA-kit, utifrån kvoten på 15,000 gratis DNA-kits som MyHeritage har utlovat, värt mer än en miljon dollar.

Dagen är kommen!

Dagen vi i över femtio år har väntat på - eller i alla fall sedan den digitala revolutionen gjorde sitt inträde.

De svensk-amerikanska kyrkoböckerna - de s.k. SAKA-rullarna - har äntligen digitaliserats och läggs nu fortlöpande ut på nätet.

Dessutom indexerade, till stor nytta och glädje för släktforskare på båda sidor om Atlanten.

Nu har ArkivDigital passerat ännu en milstolpe; över 100 miljoner registerposter finns nu sökbara hos oss! Sedan årsskiftet har 13 miljoner registerposter tillförts, vilket innebär att det totala antalet registerposter har ökat från 88 miljoner till 101 miljoner.

Det ökade antalet poster kan härledas till tre stycken satsningar:

Befolkningen i Sverige 1860-1920 har utökats med åren 1921-1930, och därmed också bytt namn till Befolkningen i Sverige 1860-1930.

Som släktforskare måste man vara nyfiken. Nyfiken på den egna släkten i så klart kyrkböcker, bouppteckningar, mantalslängder och domböcker. Men också nyfiken på nytt och lite annorlunda källor. Som nybörjare är ju allt utom de vanliga kyrkböckerna nytt och kanske konstigt material. Men ju mer man forskar, desto mer nyfiken blir man och vill veta mer. Bara sitta och klicka runt, bläddra i en arkivförteckning och fundera på hur materialet kan vara till nytta för mig.

Jag har skrivit om den Allmänna jordbruksräkningen 1944l.

Men jag tänkte idag tipsa om att det finns även en äldre undersökning genomförd på 1910-talet av Hushållningssällskapet på uppdrag av SCB.

Den finns hos Riksarkivet, och ger även den en bild av hur det såg ut på gården, men denna gång 30 år tidigare.

Brev som skickats till Selma Lagerlöf under hennes liv finns det mängder av på Kungliga biblioteket (KB).

Men vad svarade hon?

Projektet Minnen av Selma söker nu svar på den frågan genom att efterlysa brev i privat ägo, skrivna av nobelpristagaren.

Projektet söker också materiella minnen – souvenirer, vykort, teckningar eller kommersiella produkter som har med henne att göra.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler