21
tor, jun
4 Nye artikler

DNA-testning är ett utmärkt verktyg för att upptäcka din familjehistoria och det är nu mer tillgängligt än någonsin. Med en enkel kindpinne – inget spott eller blod behövs – kan du få en procentuell fördelning av ditt etniska ursprung och hitta tidigare okända släktingar baserat på gemensamt DNA. Du kan också bekräfta familjerelationer du känner till. Men vad händer egentligen mellan det att du gnuggar insidan av din kind och att du får dina resultat 4 veckor senare? Hur avslöjar den lilla bomullspinnen all denna fascinerande och användbara information?

Jag återkommer till min mormors far, Karl Emil Falk, och min jakt på hans far. Jag gjorde ju ett DNA-test i höstas som ju gav ett resultat med en träff på en person i USA som jag skrev om via denna länk. Tidigare i våras så tog en tremännings son till mig ett likadant DNA-test. Vi hoppades att det skulle visa lite mer att jag är på rätt spår med Karl Emils far.

Det är nu dags att återvända till marknaderna i Vimmerby som förr ofta var både livliga och händelserika. Folk kom långväga ifrån för att göra kreatursaffärer, köpa och sälja varor och säkert fanns det de som bara var där för att träffa folk och festa till. Men samtidigt hände det en hel del tråkigheter under marknadsdagarna, stölder, tragiska dödsfall och till och med mord. Idag ska vi göra nedslag i dagspressen och se vad de skrev om 1800-talets marknader i staden.

Under hundratals år har det varit marknad i Vimmerby tre gånger per år. Idag är marknaden inte den livliga händelse som det var förr, utan är mer en gemytlig stund då gamla vänner träffas för att språka en stund. Men så har det inte alltid varit, marknaden var livsviktig för stadens handel och då främst boskapshandeln. Folk kom långväga ifrån för att delta, inte allt för sällan ända från Stockholm.

Jag har i dagarna fått min östgötska linje, som jag har via min farmor, aktualiserad eftersom det startats upp ett samlingsprojekt hos Family Tree DNA för de som har rötter Östergötland.

Vissa delar av trädet hamnar ibland i skuggan av allt annat och när det dyker upp något nytt ...

Det finns idag en mängd kanaler som sköljer över oss med information. Den lite äldre uppfinningen med det tryckta ordet kompletteras med mängder av radiokanaler. Ovanpå det kommer den något senare TV, även här med kanaler av alla de slag som gör att vardagen fylls med nya intryck.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler