22
tor, feb
4 Nye artikler

Lunds Universitetsbibliotek, en mycket vacker byggnad i akademisk miljö.

Väl inne tog jag mig till Informationsdisken och bad att få veta var de Digitala tidningarna, de som Kungliga Biblioteket efter massiva påtryckningar till sist gjort tillgängliga på fem av landets Universitetsbibliotek, fanns att studera. Föreställde mig att jag skulle placeras vid en av bibliotekets många datorer....

Okome. Tycker du att ordet låter konstigt? 

Okome är en församling och ett mindre samhälle i mellersta Halland, mellan Falkenberg och Ullared.

Det amerikanska Okome ligger i norra delen av Pennsylvania.

Till Pennsylvania emigrerade min morfars två fastrar från Okome på 1880-talet. 

Okome i Pennsylvania är bara en liten håla, med idag tre hus.

I morse vaknade jag efter en härlig sovmorgon, jag tillät mig att ligga kvar i sängen en stund samtidigt som jag lyssnade på lite mysiga låtar på Spotify. Därefter kokade jag mig en kopp varmt gott te och gjorde några smörgåsar som jag sedan i lugn och ro avnjöt i min favoritfåtölj samtidigt som jag såg ut genom fönstret och såg snöflingorna sakta dala ner mot marken, glad att jag satt inomhus i den sköna värmen.

Nu när MyHeritage DNA har över en miljon människor i DNA-databasen – släpper vi ut en rolig och originell funktion baserad på ihopsamlade, anonyma etnicitetsdata från våra användare. Den nya funktionen `Etniciteter runt om i världen` gör att du kan utforska de vanligaste etniciteterna i olika länder och de vanligaste länderna för varje etnicitet, enligt uppgifter från användare som har köpt MyHeritage DNA-kit eller laddat upp DNA-data till MyHeritage.

Idag är vi mer beresta än någonsin, så gott som varje år åker vi på någon längre resa, och inte allt för sällan till fjärran land. Synen vi har på våra förfäder, de som brukade jorden är att de sällan ens lämnade socknen de föddes i. Möjligen att de åkte på en marknad nästsocknes, och där träffade sitt livs kärlek. Men det fanns ändå de som kunde få se andra länder trots att de var födda i en fattig torparfamilj, och det var soldaten, eller knekten som han också kallades.

På MyHeritage erbjuder vi en skattekista som består av historiska dokument från hela världen på SuperSearch ™. För närvarande rymmer den cirka 8,5 miljarder dokument. Dessa inkluderar tidningar, folkräkningskort, födelse-, äktenskaps- och dödsdokument, invandringsdokument och mer. Vi lägger kontinuerligt till nya samlingar så att våra användare kan hitta dokument som klarar upp frågor om var och ens anfäder.

”Exklusivt för MyHeritage” betyder att du inte hittar samlingen i någon annan konkurrerande genealogiservice, men vissa finns på andra specifika webbplatser.

Att läsa gammal handstil tycker många är svårt.  

Den konsten måste nötas in, tror jag. Övning ger färdighet, så ge inte upp.

Att skriva läsligt kanske inte ingick i prästutbildningen, misstänker jag. Det var väl bara prästen själv som behövde kunna läsa det han skrivit.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler