20
man, aug
1 Nye artikler

Detta inlägg är skrivet av Schelly Talalay Dardashti – amerikansk genealogisk rådgivare på Myheritage.

Vi släktforskare har tur att det finns folkräkningar. Men människor gör misstag. Kom ihåg det gamla ordspråket: ”Att fela är mänsklig, att förlåta gudomligt”.. släktforskningens version skulle kunna vara: ”Att fela är mänsklig, att rätta till är genealogiskt.”

Varje familjehistoriker och släktforskare vet att familjeträd kan innehålla misstag.

Detta kapitel om DNA-grunder är ett gästinlägg från Legacy Tree Genealogists om hur man får ut det mesta av MyHeritages kromosomläsare. Det är ett spännande verktyg som kan hjälpa till att ”bryta igenom tegelväggar”, förstora ditt släktträd och utnyttja din DNA matchnings-lista till fullo.

Vad är en kromosomläsare?

Kromosomläsaren är verktyg som låter dig se de unika DNA-segmenten eller DNA-sekvenser på kromosomer som delas mellan dig och en genetisk matchning eller en uppsättning genetiska matchningar.

Snart slår portarna upp för släktforskardagarna i Växjö. Den 1-2 september är det dags och självklart kommer MyHeritage att vara på plats på Monter 146. De två dagarna erbjuder föreläsningar, workshops, en massa utställare, tävlingar och mycket annat.

Årets tema är migration – utvandring och invandring.

Platsen för släktforskardagarna är Fortnox Arena som har byggts från grunden enbart för sporten innebandy.

För alla som forskar i Södertälje med omnejd har vi nu en glad nyhet att meddela. Våra register ”Födda, del av Södermanland”, ”Vigda, del av Södermanland” och ”Döda, del av Södermanland” har nu utökats med tolv stycken församlingar från Södertälje med omnejd (förvisso belägna i Stockholms län, men i landskapet Södermanland).

Nedanstående församlingar har lagts till i registret: Hölö Mörkö Södertälje landsförsamling Södertälje stadsförsamling Taxinge Turinge

Idag tar jag upp ett rättsfall som utspelade sig här i Vimmerby år 1729, vilket involverade den rymde volontären Axel Hansson Falck och kvinnan Anika Nilsdotter. Våren 1727 hade dessa två träffats och haft sex tillsammans, något som på den tiden var olagligt då de inte var gifta med varandra. Detta rättsfall hade dragit ut på tiden då det var svårt att bevisa två saker; var Axel en förrymd volontär vilket han nekade till, och framför allt, var Anika fortfarande gift med sin tidigare make eller var han död som hon påstod?

När man börjar släktforska så kommer man förr eller senare stöta på att barnets far inte är angiven i födelseboken, och barnet anges vara oäkta. Att själv ta hand om sitt barn var en hård utmaning för modern, och dessutom fick de oäkta barnen inte samma rätt och möjligheter i samhället förr som de födda inom äktenskapet.

För oss släktforskare innebär det en gåta som förhoppningsvis går att lösa, annars kommer hela den okända faderns släktgren att förbli outredd.

Det är inte utan att man blir både arg och besviken när man hör talas om den fräcka stölden i Strängnäs domkyrka, och man kan fråga sig hur den kunde ske. Den ena antikexperten efter den andra försöker uppskatta det ekonomiska värdet på föremålen, men faktum är att det är det historiska värdet denna gång som verkligen betyder något. Detta är föremål som aldrig kan ersättas.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

Vi sender sporadisk tekster publisert
på Slekt1 og produkter publisert i vår nettbutikk.

Gratis slektstavler