Som jag skrev om i förra inlägget så har jag fått en match på mitt Family Tree Dna. Det är en kvinna i Wisconsin i USA som har en och samma ana som jag har. Det ligger dock ganska långt tillbaka i tiden och många generationer sedan. Närmare bestämd 10 för mig och 12 för henne. Jag har dock inte lyckats hitta någon annan koppling mellan oss.

Jag har ju skrivit tidigare om att jag söker min mormors fars pappa. Har ju i många år haft en stark kandidat i en brukspatron från Danmark, bosatt på Hadde bruk i Närke. Christian Wilhelm Emil Flor hette han.

Christian Flor siluett

Jag har länge trott att det, efter att jag tycker mycket pekar på honom, är han som är Karl Emils far.

I söndags, den 12 november, fick jag första svaren från Family Tree DNA. Det var en hel del matchningar får jag säga, 1267 stycken, fast idag stod det 1297 när jag var inne och tittade. Jag får lov att säga att jag tycker att det är väldigt krångligt att förstå sig på hur detta fungerar.

Det här med Relationship Range, Longest block och Shared Centimorgan m.m.

I går söndag, det var den 29 oktober, i programmet på SVT som heter ”Allt för Sverige” var deltagarna i Pershyttan utanför Nora i Bergslagen. Dom fick där lära sig om Sveriges gruvbrytning fram till 1970-talet och bodde en natt i Bergsmansgården där.

allt för sverige

I fredags (idag är det måndag) fick jag ett mail från ”Family Tree DNA” om att mim provpåse kommit fram till USA och att det registrerats. Nu är jag ännu ett steg närmare resultat av mitt DNA-prov. Har försökt att läsa in mig på detta med DNA men tycker det är väldigt krångligt, allt detta med Y, X, autosomalt, batch, matchning, 4th cousins, haplo m.m. Oj det snurrar med alla uttryck och termer.

Det har ju varit på tapeten i några år nu, det här med DNA i släktforskningen. Jag har ju fått höra många gånger av forskarkollegor att jag måste skicka in ett prov. Men jag har varit lite frågande och avvaktande med att göra det. Tycker inte att jag varit redo för det ännu. Har inte vetat om det varit det jag vill med min släktforskning, att hitta en massa nu levande släktingar.

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler