21
ons, mar
1 Nye artikler

Att släktforska är inte bara att tyda gamla handstilar och som en målmedveten detektiv nagelfara gamla kyrkböcker efter ledtrådar, utan det handlar många gånger om att ta sig tid och genom rätt enkla efterforskningar besvara frågan – är det här historiskt sant eller ren saga? Allt som tiden går, vi skriver nu år 2018, så fylls internet av publika släktträd publicerade av både privatpersoner men även av släktforskare på exempelvis Geni, och det jag vänder mig mot är otydligheten i vad som är framtaget genom faktabaserad släktforskning och vad som är taget från sagornas värld.

Vad var det för skillnad på fröken och jungfru? Jag tänkte i det här inlägget gå igenom några vanliga epitet på våra kvinnliga anor som dyker upp i de skriftliga källorna. Låt oss börja med det allra vanligaste.

Piga, när vi hör det ordet så tänker vi automatiskt på tjänsteflickan...

Förr i tiden var man väldigt duktig på att tilldela människor epitet, en titel som beskrev vem eller vad man var och framför allt vilken social status i samhället personen hade. Jag kom och tänka på det här häromdagen då jag förde in dopvittnena för en ana till mig. Det fanns två kvinnliga dopvittnen; fröken Petronella Brun och jungfru Lisa Moberg. Men vad var det för skillnad på att vara fröken och jungfru? Jag tänkte i det här inlägget gå igenom några vanliga epitet på våra kvinnliga anor som dyker upp i de skriftliga källorna.

I morse vaknade jag efter en härlig sovmorgon, jag tillät mig att ligga kvar i sängen en stund samtidigt som jag lyssnade på lite mysiga låtar på Spotify. Därefter kokade jag mig en kopp varmt gott te och gjorde några smörgåsar som jag sedan i lugn och ro avnjöt i min favoritfåtölj samtidigt som jag såg ut genom fönstret och såg snöflingorna sakta dala ner mot marken, glad att jag satt inomhus i den sköna värmen.

Idag är vi mer beresta än någonsin, så gott som varje år åker vi på någon längre resa, och inte allt för sällan till fjärran land. Synen vi har på våra förfäder, de som brukade jorden är att de sällan ens lämnade socknen de föddes i. Möjligen att de åkte på en marknad nästsocknes, och där träffade sitt livs kärlek. Men det fanns ändå de som kunde få se andra länder trots att de var födda i en fattig torparfamilj, och det var soldaten, eller knekten som han också kallades.

I min bok om Vimmerby stads historia har jag tidigare berättat om släkten Linck, och tänkte nu återkomma till Melker (Melchior) Linck som avlade borgared i Vimmerby den 20 maj 1692 och blev precis som sin far Hans George Linck (d. ä.) sämskmakare i staden. Melker som stundvis kunde vara en hetlevrad person, var inte främmande för att bli anklagad och kallad till rådstugan i Vimmerby.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler