”Tjugondag Knut körs julen ut”. Men vem är denne Knut och varför vill han kasta ut din gran? Och vad hade han på S:t Knuts torg att göra?

Knut den stores torg i Lund och Knutpunkten i alla ära. Hippaste Knut är S:t Knuts torg. Platsen utsågs nyligen till nummer tre av Malmös hetaste platser, och på samma lista fick S:t Knuts väg en åttondeplats.

Sent 1906 och tidigt 1907 var häst- och motordrivna spårvagnar i trafik samtidigt. Som på denna bild där en elektrisk spårvagn passerar Södergatan samtidigt som en hästdragen spårvagn ses vid Stortorget. Båda spårvagnarna är på väg mot Gustav Adolfs torg.

Eldrivna spårvagnar introducerades i Köpenhamn 1901, samma år i Stockholm och året därpå i Göteborg.

Bödkaregården, för många äldre läsare är värdshuset ett kärt minne.

Malmöborna vallfärdade till den lantliga idyllen, inramad av gammelskånsk allmogekultur. Det vackra halmtaket stack ut över de vitkalkade väggarna.  Om somrarna blommade stockrosor, mynta och lavendel runt den kullerstensbelagda innergården. Ute vid landsvägen till Sallerup hängde skylten med en trätunna i vinden.

Varumärket Solo kaffe har återuppstått.

Malmö kaffekompani på Ringgatan i Malmö var fram till 1950-talet ett av de största kafferosteri i landet. Med tiden blev märket Solo kaffe allt mindre populärt. Av allt att döma blev kaffefirman uppköpta av Gevalia som i sin tur blev uppköpt av amerikanska Generals Foods som blev Kraft Foods och nu Mondelez International.

Ett hus på Stortorget som for illa var det Rothsteinska huset. Nu har husets förärats med en skylt som berättar dess historia, på intiativ av Martin Wierup.

Det var hans morfar, grosshandlaren Johannes Månsson Rothstein (1860-1933) som runt 1905 inköpte den Cronholmska fastigheten, där Bernhard August Cronholm sedan 1853 drivit bokhandel och utgivit tidningen Snällposten – som senare köptes upp av nykomlingen Sydsvenska Dagbladet.

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler