25
fre, mai
0 Nye artikler

Ända sedan 1918 har Stiftelsen Sveriges Nationaldag har delat ut flaggor och fanor och nu på nationaldagen är det 70 fanor och 58 flaggor som ska delas ut till föreningar runt om i landet.

Tanken med utdelningen är att intresset för svenska flaggan ska främjas.

– Ideella krafter i hela landet gör fantastiska insatser för att bevara och förklara industrisamhällets kulturarv. Därför känns det särskilt roligt att vi i år har möjlighet att fördela en större summa pengar än tidigare, säger riksantikvarie Lars Amréus.

I år delar man ut två miljoner kronor mer än tidigare år.

Vittra är ett mytiskt folk inom den nordiska fäbodkulturens folktro.

Det många kanske tror är att vittra bara är en person, men det rör sig om flera. I alla fall om vi ska gå tillbaka i tiden.

Ordet vittra eller vittran är nämligen i sin äldre betydelse bestämd form pluralis, och då används singularformerna ett vitter, en vitterkvinna eller en vittergubbe.

Efter en tids hårt arbete kunde hobbyförfattarna Gunnar Hedman och Anton Rosendahl på lördagen presentera ”Holmsvattnet – byn som skrev en bok”.

Ett par hundra personer dök upp på boksläppet, där det såldes hamburgare och fika, anordnades lekar och minglades.

Les mer i Norran

Lokal faktabok. Ulf Lundströms bok ”Bebyggelsenamnen i Bureå, Burträsk och Lövångers socknar i Skellefteå kommun” skänker flera kryddmått med glädje, enligt Norrans recensent.

Alla har vi våra rötter, och för många blir släktforskning en spännande hobby. Men vi har också ett geografiskt ursprung; en gård, en by, ett större samhälle där namnet betyder något.

Les mer i Norran

Lyckat boksläpp när Mårtensboda byabok lanserades. Boken innehåller historier och uppgifter om bygden sedan 1500-talet. Under söndagen hölls ett boksläpp i bönhuset i Mårtensboda anordnat av byaföreningen.

– Det gick riktigt bra måste jag säga. Det var minst 50 personer på plats och vi kunde sitta ute i det härliga vädret, säger Sture Bodén, en av författarna till boken.

Les mer i Norran

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler