Karin Bojs och Peter Sjölund ger oss en ny bild av hur Sverige fick sin nuvarande befolkning – berättat via våra pappor.

Båda är experter på hur man släktforskar med hjälp av DNA. Nu har Karin Bojs och Peter Sjölund skrivit en bok tillsammans i detta ämne: ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren”.

Han föddes i Oskarström, som ligger intill ån Nissan i Halland, 1913. Året därefter sköt Gavrilo Princip ihjäl ärkehertigeparet av Österrike-Ungern, startsignalen för första världskriget.

– Det är det här med ålder, man blir lätt trött. Jag vet inte hur jag blev såhär gammal, det liksom gick av sig själv. Men nu ska jag bara ta det lugnt och njuta av livet.

Nästan ingen hade tidigare forskat i Bjersgårdsarkivet. Men Torsten Hannrup i Klippan vågade.

Det tog tio år med omfattande forskning. Nu är boken om herrgården Bjersgård i Klippan och adelsätten Gyllenstierna klar. Den innehåller 612 fullmatade sidor och handlar om åren på godset fram till cirka 1650, då Skåne tillhörde Danmark.

 

Intresset för Malmös historia bekräftas med nya böcker. Bilder och berättelser från flydda tider varvas med mer nutida porträtt av staden. Några dvd-utgåvor har också utkommit. Här en tipsrad med tretton rätt för dig som ännu inte har knutit ihop säcken.

Morano, den ena av två kvinnor som bevisligen föddes på 1800-talet, nådde milstolpen i söndags i sin lilla lägenhet i småstaden Verbania i den nordliga regionen Piemonte.

— Jag mår bra, jag mår bra och så länge det förblir så kommer jag stanna hos er, sade hon enligt italienska medier.

Den 1 oktober 1955, för prick 60 år sedan, slopades motboken som hade reglerat hur mycket alkohol svenskarna fick köpa.

Med motboken gick en del av det gamla klassamhället och förmynderiet i graven.

Motbokens tid är en beskrivning av en annan, försvunnen, värld. Så här kunde ett vanligt besök på systemet gå till på 1930-talet, långt innan självplock och internetbeställningar:

Forskarna vid institutionen för medicinsk genetik i Uppsala kunde ibland se en gammal kvinna skymta förbi vid vaktmästarbostaden.

Hon var en gengångare.

Nu var det 60-tal. Sverige var nytt och rostfritt. Men den gamla kvinnan bar med sig en doft från folkhemmets källarförråd.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler