Den blivande amerikanska presidenten Donald Trump hävdade under ett par år att han var "från den lilla svenska staden Karlstad i Värmland" – trots att familjen har sitt ursprung i Tyskland.

Det skrev han i sin bok "The Art of the Deal" från 1987.

Tre år senare medgav Trump i en intervju att han härstammade från Tyskland.

Bergljot Holm från Stockholm räddade på egen hand en fransk by från en nazistisk massaker.

Hon nämns inte i historieböckerna, men i byn Saint-Clément hedrar man hennes minne.

– Hennes mod räddade invånarna från tyskarnas repressalier, säger vice borgmästare Sylvie Bassaler.

Fågelviks slott som nu är till salu ligger på södra sidan av Valdemarsviken, i Valdemarsvik, omgiven av den vackra skärgården. Kung Oscar II beskrev slottet som jordens ”paradis”, och nog ligger det oerhört vackert till, som på en egen liten halvö.

Här har släkter som Bonde, Gyllenstierna, Horn, Thott och Posse huserat, och sedan 1983 är slottet byggnadsminnesförklarat.

1910 började psykiatrikern och läkaren Herman Lundborg kalla sig rasforskare.

Under ett fältarbete i Blekinge hade han läst rasbiologen Arthur de Gobineau och dragit slutsatsen att mörk hudfärg och kort skalle signalerade svajig karaktär och låg begåvning.

På det blåsiga Listerlandet satte han i gång att mäta skallar. Han hade hittat sin mission.

Tusentals svenskar har gått ut som frivilliga soldater över hela världen – som stridsflygare, gerillakrigare och reguljära soldater. En ny bok klarlägger det omfattande svenska deltagande i främmande krigstjänst efter andra världskriget.

Författarna Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg berättar i ”Svenskar i krig 1945–2015”, om svenskar som drar ut i krig runtom i världen.

Mannen som tog de första sedlarna till Sverige på 1600-talet dömdes till döden.De svenska sedlarna har gjort en lång resa från den första sedeln, "palmstrucharen", till Astrid, Evert och Dag som flyttar in i våra plånböcker i oktober.

Svenska sedlar har 354 år på nacken. År 1661 gavs den första sedeln ut i Sverige.

Les mer i Expressen

I 70 år har guldhungriga lycksökare letat efter nazisternas mytomspunna guldtåg.

Nu bekräftar de polska myndigheterna att Hitlers guldtåg finns. Men avslöjar också var det är gömt.

Det var i fredags den polska kulturministern, Piotr Zuchowaki, avslöjade i en presskonferens i Warszawa att man är till 99 procent säkra på att nazisternas försvunna guldtåg finns.

Les mer i Expressen

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler