Det samiska inflytandet i vikingarnas historia var betydande och det här lyfts nu fram i den vikingautställning som finns på Historiska museet i Stockholm.

Här finns bland annat väskbyglar och hornskedar av älg som hittats vid utgrävningar i Birka i Mälaren, en mängd föremål från gravfältet Vivallen i Härjedalen samt gamla skidor från Överkalixtrakten.

I 1808 ble det født ei lita jente i Stockholm som fikk navnet Therese Bruce. 77 år senere døde hun på Gotland, men da under navnet Andreas Bruce. 

I løpet av livet fikk Andreas en datter som omtalte han som hennes far, selv om Andreas faktisk var jentas biologiske mor. Datteren førte etterhvert slekten videre og etterkommere etter Therese Andreas lever  den dag i dag i Sverige.

1808 föddes i Stockholm en liten flicka som hette Therese Bruce. Hon dog 1885 på Gotland men då som man vid namn Andreas Bruce. Som vuxen hade Andreas en liten dotter som kallade honom far. Han var i själva verket biologisk mor till flickan, som med tiden förde släkten vidare.

Hele historien om Therese Andreas som bestemte seg for å bli mann kan du høre på sverigesradio.se

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler