24
tor, mai
0 Nye artikler

Runebergs pappa hette Lorenz Ulrik Runeberg och han var sjökapten. Hans mamma hette Anna Maria, född Malm.

Pappan hämtade hem litteratur från sina resor till Sverige medan mamman ska ha varit bra på att berätta historier. Kanske det inspirerande unge Johan Ludvig till ett liv ägnat åt språk och dikter.

Som barn gick Johan Ludvig i skola bland annat i Vasa.

Stefanslegenden berättar om hur Stefan fick se Betlehemsstjärnan och skyndade sig att berätta för kung Herodes att en ny konung var född.

Herodes svarade att det var lika otroligt som att den stekta tuppen på hans middagsbord skulle resa sig upp och gala.

Men i det samma gjorde tuppen just det.

I den nyutkomna boken Jag är Ellen rör vi oss till en del i det förflutnas landskap.

En ung kvinna vid namn Johanna deltar i en kurs i släktforskning för att ta reda på mer om sitt arv och sin släkthistoria – om de berättelser, de drömmar och de sprickor som kommit att genomsyra hennes liv.

I Hannas stuga i Västervik sprakar brasan och några glada Västervikbor samlas för att berätta om byn i serien "Vi möts i…"

Hannas stuga byggdes i slutet av 1890-talet. Hanna som bodde i stugan blev ensam med sin son, Anselm, när hennes man Alfred åkte till Amerika. Efter att också sonen åkt till Amerika försörjde Hanna sig som bykerska åt stadens borgare.

Alla känner till julgubben, men den glada mannen som bor på Korvatunturi har inte alltid sett så vänlig ut. Traditionellt var han en man klädd i gamla kläder och en mask med horn och gick från hus till hus och sökte efter sprit.

Det är kanske bra att vissa traditioner förändras.

Flere artikler …

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler