Sidebar

Søk etter slektskilde

16
tir, jan
9 Nye artikler

Anmeldelse: Nedenunder og hjem

Slekt1
Typografi

Av og til blir det gitt ut bøker som gir leseren en grad av misunnelse til forfatteren som fikk idéen til boka først. Dette er en slik bok! 23.000 australske innbyggere anser seg selv som etterkommere av nordmenn. Et beskjedent antall emigranter, selv etter antall innbyggere, i forhold til USA. Historiene er likefullt mange og spennende.

Fredrik Larsen Lund har reist i fotsporene til nordmenn som utvandret til Australia og resultatet er en bok som tar leseren med på en reise fra den første nordmann så Australia til dagens nordmenn som tar et studieår eller flere i landet "der nede".

Lund antar at den første nordmann som først så Australia var innleid sjømann for Ostindiakompaniet. Fra 1602 til 1794 var hele 17.000 nordmenn ansatt i selskapet som fikk monopol på handel med østen. Forfatteren ser derfor for seg for eksempel en ung matros fra Mandal eller Grimstad som potensielle kandidater til tittelen "første nordmann i Australia", en meritt den unge matrosen antagelig fikk uten selv å være klar over det.

Et mer håndgripelig belegg for undertittelen på boka "Nordmenn i Australia gjennom 400 år", får forfatteren gjennom den norske sjømannen Joris Claesen som var med da kaptein Abel Tasman i 1642 fikk landkjenning på det som i dag er kjent som Tasmania. Joris Claesen var fra Båhus, som 16 år senere havnet i svenske hender, men på den tiden da Claesen var i Australia var Båhus fortsatt norsk.

Dette er en bok jeg skulle ønske det ble laget en TV-serie av, boka føles nemlig lagt opp akkurat som en serie man kunne sett på TV i beste sendetid.

Man trenger ikke å ha slekt som utvandret til Australia for å finne stor glede i denne perlen av en bok. Her møter vi Storebrødrene til den kjente båtbyggeren Colin Archer, Hilda Samsing fra Åsgårdstrand som ble sykepleier i den australske hæren under første verdenskrig og ikke minst den ikke fullt så vellykkede broren til fiolinisten Ole Bull, Knut Geelmuyden Bull som ble sendt til Australia som straffange.

Det skal sies at dette er Fredrik Larsen Lunds debutbok. Forfatteren er historiker og journalist og jobber i dag på Riksarkivet. Han har tidligere jobbet som reisereporter i Aftenposten, noe som boka kan sies å bære preg av. Dette er ingen ulempe, men derimot noe som får leseren til å leve seg lettere inn i de omgivelsene Lund har besøkt i forkant av boka.

Bakerst i boka finner man både noter, litteraturliste og ikke minst en fyldig personregister som alltid er spennende å se over for den som kanskje vil oppdage et nytt "kapittel" i livet til en fjern slektning. Rundt 400 utvandrede nordmenn er nevnt i boka ved navn og enkelte av disse får vi følge over flere år og over flere sider.

Nyhetsbrev fra Slekt1

 

Gratis slektstavler