10 bøker du ikke visste du ville lese

Det er ikke en hemmelighet, men vi er nå på vei inn i høsten og med det høysesong for slektsforskning. Det begynner å bli mer legitimt å sitte inne foran PCen å lete i kildene, men også mer kjærkomment med en god bok foran peisen. Slekt1 har samlet 10 bøker som kan gjøre høsten og inneaktiviteter enda mer velkomne.

1. Norske utposter

Norske utposter

Kjøp boken

Annonse

Fredrik Larsen Lund følger i denne boka opp sin tidligere utgivelse «Nedenunder og hjem» (nevnt under) med sitt blikk på nordmenn som utvandret til andre steder enn den amerikanske prærien. Boken er den første samlede fremstillingen av utvandring til andre land enn USA. 

2. Nedenunder og hjem : nordmenn i Australia gjennom 400 år

Nedenunder og hjem

Kjøp boken

Fredrik Larsen Lund går i fotsporene til norske evntyrere, samfunsstøtter, kjeltinger og ulykkesfugler i Australia. I boken får vi servert historier om nordmenn som har levd sitt liv på andre siden av kloden helt fra 1600-tallet og frem til i dag. Boken er tidligere anmeldt av Slekt1, da den utkom i 2014.

3. 33 utrolige nordmenn

33 utrolige nordmenn

Kjøp boken

Boken leverer historier over mirakuløse og eventyrlige nordmenn som muligens er i ferd med å gå i glemmeboken. Hvordan klarte Norges største skjørtejeger Hans Peder Borgenstierne å forlove seg med mer enn 400 kvinner? Hvorfor kjøpte Ole Bull inn 150 hvite silkeflosshatter for å redde sin egen stat i USA? Og hvem var tvillingparet som slåss både mot Hitler i Hollywood og under tungtvannsaksjonen i Rjukan?

4. Norges verste nazister : nordmenn og tyskere i Hitlers tjeneste 1940-45

Norges verste nazister

Kjøp boken

Etterhvert som årene går blir selv det utenkelige spennende krydder i slektshistorien. For noen år siden skambelagt og nedhysjet, i dag fortsatt skambelagt, men kanskje mer spennende. Mange nordmenn valgte å ta nazistenes side under krigen og gjennom boken gir forfatter Bernt Rougthvedt en annerledes tilnærming til historien om 2. verdenskrig i Norge. 

5. Norske ødegårder

Norske ødegårder; historien om stedene vi forlot

Kjøp boken

Annonse

Fraflyttingen fra norske gårder har aldri vært så høy som den er i dag. Igjen ligger gårder som sakte forfaller og hvor naturen tar over områdene som menneskene tidligere dyrket og fant sin levevei gjennom. Forfatter Øystein Morten og fotograf Pål Hermansen tar deg med til forlatte gårder over hele Norge hvor sporene etter levd liv er i ferd med å viskes ut. 

6. Historisk atlas over Oslo

Historisk atlas over Oslo

Kjøp boken

Christiania/Oslo er en av de best kartlagte byene i Norge opp gjennom historien, hvor det eldste kartet er ca. 400 år gammelt. Boken gir en samlet kronologisk fremstilling av de historiske kartene over Christiania/Oslo. Har du slekt fra Oslo får du gjennom boken en flott mulighet til å se hvordan byen så ut på den tid dine slektninger bodde i den. 

7. Amerikabrev

Amerikabrev

Kjøp boken

Linda Stewart tar i denne boka for seg Randi Pedersdatter Holtseteren som emigrerte fra Norge i 1889. Taket være Randi sin håndskrevne beskrivelse av det hun så og opplevde på sin reise gir forfatteren et unikt tidsbilde av den norske emigranthistorien. Boken er også rikt illustrert. 

8. Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930

Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930

Kjøp boken

Opprinnelig kom denne boken ut i 2008 og ble raskt en suksess. Denne utgaven er fra 2013 og i sitt andre opplagg. Gjennom boken for du innsikt i utvandringens historie, i tillegg til å gi et innblikk i hva som skjedde med dem som dro hele veien fra Norge og til de kom frem til sitt mål for reisen. Her får du også belyst gjennomutvandring via mellomland, et sjeldent belyst tema. 

9. På sporet av familien

PÃ¥ sporet av familien

Kjøp boken

I denne boken viser Liv Marit Haakenstad deg hvordan du ved hjelp av Internett og arkiver kan søke etter din slekt. Boken inneholder praktiske eksempler og har i tillegg et eget kapittel om DNA og slektsgransking. 

10. Norsk historisk leksikon

Norsk historisk leksikon

Kjøp boken

Annonse

Boka er en av få bøker som er trukket fra Nasjonalbibliotekets bokhylla. Det vil si at den ikke er å finne til tross for at den ble utgitt før år 2000. Den eneste måten å lese den er å kjøpe den eller låne den på biblioteket. Her finner du informasjon om de fleste aspekter ved norges historie fra 1500-tallet og frem til midten av 1800-tallet. Skal du bare kjøpe en bok, er denne essensiell for samlingen.