10 gode råd for slektsforskeren

Enten du har vært slektsforsker i noen dager eller i mange år er det alltids noen nytt å lære eller noen tips å plukke opp.

1. Tro ikke på alle familiehistorier

Uttrykket «en fjær til fem høns» har ikke kommet uten grunn.
Noe slektshistorie blir hysjet ned annet blir forvrengt til å passe de nålevende.

2. Før opp navn, sted og år på familiebilder

Her er de eldste bildene viktigst, men også nyere bilder trenger
å få vital informasjon nedskrevet. Etterkommere vil kanskje sette
ekstra pris på dette arbeidet.

3. Før opp kildehenvisninger

Dette føles kanskje ikke alltid like viktig, men av og til må man
oppsøke tidligere kilder. Da er det greit å vite hvor informasjonen
kommer fra. Alt du kan dokumentere hvor all slektsinformasjonen
kommer fra er også med på å styrke troverdigheten i ditt arbeid.

4. Ta alderen oppgitt i eldre folketellinger med en klype salt

Tidligere var folk ikke like bevisst sin egen alder som nå.
Å oppgi runde tall var derfor enkelt hvis man ikke visste om man
var 39 eller 41 år gammel.

5. Sjekk opp informasjonen du sitter på mot primærkilder

Det er lett å ty til sekundærkilder som bygdebøker og andres arbeid. Det er like lett å raskt føre opp 10, 20 eller 100 nye navn når man finner en slektsgren i en slik kilde. Forhåpentligvis stemmer informasjonen, men bruk tid på å sjekke den ut mot primærkilder (om mulig).

6. Kom deg ut og vekk fra PCen

Det kan være svært spennende å lete etter forfedre i kildene og vi kjenner alle til den kriblende følelsen i magen når navnet man har lett etter dukker opp. Den samme kriblende følelsen vil du imidlertid også få når du for første gang besøker stedene din slekt har levd. Kan hende bygningene de bodde i er revet, men elva som renner forbi har også dine forfedre stått og sett på.

7. Før inn slektsnavn i et slektstre

Synliggjør slektslinjene via en anetavle eller et slektstre. Alt for mange holder slektsinformasjonen inne på en PC eller en nettside. Ved å visualisere slekten i et slektstre eller en anetavle vil du få et annet overblikk over dine forefedre.

8. Skriv en slektsbok

Det kommer kanskje en dag hvor du enten ikke bruker så mye tid på slektsforskning lenger eller noen andre arver ditt materiale. For at arbeidet ditt skal kunne leve videre må det systematiseres inn i et presentabelt format. Ditt arbeid vil gjennom en slektsbok garantert leve videre i lang lang tid.

9. Lag tidslinjer

Tidslinjer hjelper deg i å få et overblikk over en person eller families liv. Den kan enten fokusere kun på hendelser direkte knyttet til den eller de det gjelder, men kanskje enda morsommere er det å se på hva som rørte og skjedde i samfunnet på samme tid. Hvilke lokale, nasjonele og/eller internasjonale hendelser opplevde våre forfedre?

10. Ta sikkerhetskopier

Enten du jobber med penn og papir, via skybaserte tjenester som MyHeritage eller via lukkede slektsprogram som kun du har tilgang til. Punkt 10 er vårt viktigste tips. Ta sikkerhetskopier jevnlig. Boligen din kan brenne, PCer og servere kan kræsje eller bli hacket. Du ønsker aldri å kjenne på følelsen av at årevis med arbeid og innsamlet materiale har gått tapt.