Britene åpnet nasjonalt avisarkiv

På fredag åpnet et nytt hjem for Storbritannias mange millioner aviser. Bygningen har fått det treffende navnet «National Newspaper Building» og ligger i West Yorkshire.

Det er British Library som driver bygningen og hver eneste uke vil de ansatte motta 1.200 avisutgaver som skal lagres sammen med de allerede 60 millionene med tidligere avisutgaver. 

Samlingen som strekker seg over tre århundrer, blir oppbevart i et spesialtilpasset miljø for å sikre deres eksistens for kommende generasjoner. Blant annet blir oppbevaringen gjort i et rom med lavt oksygennivå, hvor en robot har som eneste oppgave å hente ut de utgavene vi mennesker ønsker å se.

The British Library har samtidig inngått en avtale med DC Thomson Family History (som tidligere gikk under navnet Brightsolid), for å digitalisere 40 millioner avissider og kunne tilby dem på nett. 

Allerede finnes 10 millioner britiske avissider tilgjengelig på nett, på www.britishnewspaperarchive.co.uk. Her kan du søke i avisene helt gratis, men skal du se de sidene du får treff på må du betale, med mindre du befinner deg på et av the British Library’s mange lesesaler.

I Norge er det primært Nasjonalbiblioteket som tar seg av digitaliseringen av norske aviser