Digitaliserte dagbøker

Det Nasjonale Arkivet i Storbritannia har verdens største samling med dagbøker fra den annen verdenskrig. Hundre år etter at de ble skrevet forteller personlige skildringer ikke bare om krig og taktikker, men om maten, været og hvordan alt så ut omkring dem. William Spencer ved arkivet sier at de gir et detaljert bilde av krig, at det ikke bare dreier seg om å slåss.

The Australian War Memorial i Canberra har allerede en virtuell samling av dagbøker fra annen verdenskrig. Disse vil også bli gjort tilgjengelige online.

Annonse

David Colquhoun, kurator ved Alexander Turnbull biblioteket i Wellington, New Zealand arbeider med å digitalisere dagbøker som ble skrevet av new zealandske soldater under 1. verdenskrig. Han forteller at mer enn 100.000 soldater fra New Zealand reiste over til Europa for å delta i krigen. Mer en 17.000 av dem ble drept. Selv om det var mange som falt i skyttergravene mellom Belgia og Frankrike så var nok det største tapet i Tyrkia. Årlig samles etterlatte fra Tyrkia, New Zealand og Australia på halvøya Gallipoli i Tyrkia ved Dardanellstredet for å minnes de mange fra Australia og New Zealand som falt der. 

Bare ved det Nasjonale Arkivet i Storbritannia er det 5.500 bokser med dagbøker som venter på å bli digitalisert, 1.5 million sider. Prosjektet er beregnet til å bli ferdig i 2019.