Er du i slekt med dette ekteparet har du en slektshistorie utenom det vanlige

Ekteparet Ferdinand August Charisius (1738-1806) og Elisabeth (1757-1791)

Else Skranefjell skriver roman om ekteparet Ferdinand August Charisius (1738-1806) og kona Elisabeth (1757-1791).

I følge Fredriksstad Blad kommer romanen ut i to bind, første bind skal etter planen bli utgitt våren 2018 og bind to vil følge på til høsten 2018. Forfatteren har planer om at Ferdinand og Elisabeth vil pryde omslaget av hvert sitt bind. 

Det spesielle med denne boka er at forfatteren også er i slekt med en av hovedpersonene i boka. I følge Fredriksstad Blad er Ferdinand August Charisius forfatterens egen tipp tipp tipp oldefar. 

Ferdinand ble født i Danmark, men vokste opp i Kristiansand. I 16 år var han embetsmann hos generalguvernøren på den dansk-norske slaveøya St. Croix i Karibia hvor han hadde det ledende ansvaret for oppbevaring av slaver fra de ankom øya og frem til de ble auksjonert bort til plantasjeeiere. Etter tiden på øya St. Croix flyttet ekteparet til Fredrikstad hvor de bygget gården St. Croix. Romanen tar for seg tiden på slaveøya St. Croix til Fredrikstad og bygger på tilgjengelig dokumentasjon, men siden boken også består av en stor del fiksjon er dette blitt til en roman og ikke en dokumentar.

Annonse

Ut fra 1801-folketellingen kan vi se at Ferdinand etterhvert fant veien til Arendal hvor han jobbet som «Told inspecteur». Her er han også oppført med barna Emanuel Charisius, Julius Charisius, Henriette Charisius, Augusta Charisius og Septima Charisius.