Facebook forsterker stedstilhørigheten

{loadposition user5}

I skrivende stund har Sarpsborgsiden 11 810 medlemmer, Trondheim 19 803 medlemmer, Sandefjord 4 900 medlemmer mens Arendalsiden antakelig er ganske ny for den har bare rukket å få 21 medlemmer.

--Annonse--

Det er utrolig å oppleve hvordan en persons minne kan få andre til å huske sine. Dette kan være på tvers av generasjonskløften for disse sidene har medlemmer som er ganske unge, men de har også medlemmer som er helt opp i 80 årene.

Plutselig er det skapt en ny tilhørighet til det stedet du er fra og til personene der. En kan være på Facebook i timesvis, få innspill fra folk en ikke kjenner og komme på steder og episoder en trodde forlengst var glemt. En person skriver noe inn og så kommer det andre til som har liknende eller helt andre minner. Kommentarene blir utrolig mange, “like”-feltet kan få hundrevis av treff.

Mange setter inn bilder som viser hvordan byen eller stedet så ut i gamle dager, og “i gamle dager” kan variere fra 1920-årene eller tidligere og fram til 1980/90-årene, det kommer an på alderen til den som setter inn bildet og hvor mye stedet har forandret seg.

Siden Facebook er internasjonal, sjekket Slekt1 opp websiden på andre språk som “You know you are from…” og “Du weisst Du bist…”. Vi fant liknende sider der. Ikke alle sidene er åpne og tilgjengelige for ikke-medlemmer dessverre, men de som er gir interessant lesning.

Det er ymtet frampå at noen burde skrive en bok om disse norske minnene som dukker opp. Kanskje dette kunne være et prosjekt for lesere av Slekt1?

Forrige artikkelBygdebokprosjektet i Aurskog-Høland er halvferdig
Neste artikkelHaakenstad på app-markedet