Fangekort og dødsnotiser fra tyske konsentrasjonsleire digitalisert

Det finnes anslag om at mellom 15 til 20 millioner mennesker befant seg i tysk fangenskap under andre verdenskrig. Rundt 9000 av disse var nordmenn og 1400 av disse endte sine liv i tyske konsentrasjonsleire.

Enten du har norsk slekt som ble sendt til tyske konsentrasjonsleire eller slekt i utlandet som led samme skjebne, kan du nå finne informasjon om dem på nett.

Arolsen Arkivet, et tysk holocaust arkiv, sørger nå for å tilgjengeliggjøre mer enn 13 millioner dokumenter på nett. Blant annet kan man lese fangekort og dødsnotiser, noe som gjør dette til en verdifull kilde for slektsforskere.

På nett for første gang

Arolsen Arkivet håper at digitaliseringen vil medføre at forskere og slektninger kan få lære mer om massemordene som ble begått av tyske nazister under andre verdenskrig.

Dette er første gang den enorme samlingen av dokumenter har blitt tilgjengeliggjort på nett. Tidligere har man måtte oppsøke Arolsen Arkivet i deres lokaler rundt 14 mil nord for Frankfurt.

Les også: Fikk Hitler etterkommere?

Selv ikke da har det vært lett å få innsyn i arkivene som opprinnelig ble ivaretatt av røde kors. Organisasjonen ble lenge kritisert for å være for restriktive med hvem som fikk innsyn. Først etter et omfattende press fra USA ble deler av arkivene tilgjengeliggjort i 2007.

Arkivet er en samling av de arkivene som de allierte fikk tak i etterhvert som dødsleir på dødsleir ble frigjort. Her kan du søke i fangekort og dødsnotiser fra tyske konsentrasjonsleire. Siden finnes oversatt på tysk, engelsk og polsk.

Bare en brøkdel av de som satt fanget

Selv om 13 millioner dokumenter fra tyske fangeleire nå er tilgjengelige på nett utgjør de kun dokumentasjon over 2,2 millioner mennesker. Med andre ord er det kun rundt 15% av de som ble fengslet som man finner igjen i arkivene.

Selv om skjebnen til mange mennesker under andre verdenskrig i dag ikke kan dokumenteres finnes det flere arkiv på nett som kan gi noen svar:

Holocaust Survivors and Victims Database

Arolsen archives

JewishGen


Kilde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camps

https://www.norgeshistorie.no/andre-verdenskrig/artikler/1758-nordmenn-i-fangenskap-1940-1945.html

https://www.latimes.com/world/la-fg-holocaust-documents-20190521-story.html

2 KOMMENTARER

Comments are closed.