Har du neandertalblod i årene?

Mens dokumenter med letthet kan fortelle deg hvem som er din grandtante, gir DNA-testing en bredere oversikt over herkomst og sporer en families vandringsmønster gjennom kontinenter og århundrer.

En skannet utskrift av resultatene fra en DNA-testing av Peggy Spatz kunngjorde at 2,7 prosent av hennes genetiske blåkopi ble overlevert av neandertaler-slektninger noen 50.000 år siden. Hun er altså en del neandertaler, og forskere sier at så er alle andre som har forfedre i Europa og Øst-Asia. Hennes mann, George, bærer en noe høyere andel av neandertaler-DNAet, ifølge resultatene av hans test.

Testingen er blitt så utbredt at DNA sett har blitt en populær gave til amatørslektsforskere. Antall deltakere er stadig økende: National Geographic hevder at mer enn 600.000 mennesker har sendt inn DNA til det globale Genographic-prosjektets database, mens organisasjonen 23andMe hevder å ha 500.000 personer i sine arkiver. Dess fler folk som blir swabbet, jo større blir den genetiske databasen og jo mer informasjon blir tilgjengelig.

«Det er bare kult å ha informasjon om genetikk» sier Andrew Reams, genetiker og assisterende biologiprofessor ved California State University, Sacramento. «De fleste vet jo ingenting om DNAet i cellene sine. Disse testene forteller deg noe unikt om deg selv. «

På cellenivå, lever vår biologiske historie i det menneskelig DNA. I løpet av de siste to tiårene, har teknologien bak sekvensering av det menneskelige genom blitt mer og mer spesialisert og også redusert i pris. Vitenskapelig forskning som en gang var møysommelig, dyrt og derfor begrenset til noen få konkrete studier av menneskelige sykdommer har nå vokst til å omfatte en utbredt genetisk sekvensering av mennesker, planter, dyr og mikrober som lurer i havet og i jorda. Dette har resultert i at en rekke selskaper nå tilbyr DNA-kits som varierer i pris fra US$ 99 til US$ 250.

Fra fossile funn har paleontologer lenge visst at de tidligste menneskelige forfedre levde i Afrika. For mer enn 60.000 år siden begynte ulike grupper så å migrere inn i Midtøsten og India, og litt senere over Middelhavet og til Europa – og enda senere inn i Sentral-Asia.

Underveis parret disse tidligste menneskene seg med neandertalere. Videre forskning viser nå at DNA av en gjennomsnittsperson bærer opptil fire prosent av de genetiske sekvenser som sammenfaller med de som finnes i neandertalfossiler. Mens afrikanere fra Sahara lenge ble antatt å være unntatt fra neandertalernes innflytelse har ny forskning nå funnet genetisk bevis på neandertalere ogå blant moderne sørlige afrikanske stammer, noe som tyder på en returmigrasjon for ca 3000 år siden.

Genetiske forskere som Dr. Jonathan Eisen, en mikrobiolog i UC Davis Genome Center, har en tendens til å avfeie nyheten om neandertalere i den menneskelige gen som ren markedsføring, – for vitenskapen er dette ikke noe nytt. «Det er klart at det er  moro å dokumentere deler av ditt DNA fra en neandertalerfossil, men det er ikke noe overraskende i det.»

Jim Rader, en pensjonert lærer og selvlært genetisk-«hobbyslektsforsker» – som han selv uttrykker det – underviser andre slektsforskere om DNA-testing. Han avviser helt de kommersielle DNA-testene som estimat for folks neandertalergener. Han mener at prosentdelen av neandertalgenet er altfor høy til å være realistisk.

I november i fjor beordret Food and Drug Administrationen i Amerika 23andMe til å slutte med å selge DNA testingstjenesten fordi det ga forbrukerne en liste over mulig sykdomsrisiko. Man var bekymret for hvordan forbrukerne ville bruke denne informasjonen. Selskapet fortsetter imidlertid å markedsføre sine DNA testingstjenester til slektsforskere.