Hva er GEDCOM?

Gedcom står for GEnealogical Data COMMunication (genealogisk datakommunikasjon) og er din beste venn dersom du ønsker å bytte fra et slektsprogram til et annet. Alle slektsprogram organiserer all informasjonen du legger inn på sin måte, men heldigvis finnes det en standard som alle slektsprogrammene forstår, nemlig Gedcom.

Henter ut og identifiserer informasjon

Gedcom henter ut den informasjonen som finnes i et slektsprogram og organiserer den på en slik måte at alle andre slektsprogram også vil forstå hva som er navn, fødselsdatoer, barn, kildehenvisninger og så videre. 

Annonse

Som med FamilySearch har vi også mormonerne i Utah i Salt Lake City, USA å takke for at vi har Gedcom-filene. De valgte å utvikle Gedcom i 1984 lenge før internett og et større utvalg av slektsprogram var i tankene til slektsforskere.

Flere versjoner GEDCOM

Det finnes flere versjoner av Gedcomstandarden, men kun versjon 3.0, 4.0 (lansert i 1989) og 5.5 (lansert i 1999) er å regne som offisielle. De øvrige er såkalte «kladdeutgaver» som kan forårsake problemer når informasjonen som er lagret i et slektsprogram skal overføres til neste slektsprogram. 

Både Brother’s Keeper, TNG, Legacy 7.5 og Legacy 8 bruker Gedcomstandarden 5.5, men bruker du et mindre brukt slektsprogram kan det lønne seg å finne ut om programmet bruker en av de offisielle standardene eller en kladdeutgave før du virkelig skulle ønske de brukte en av de offisielle standardene.

Slik ser Gedcom (.ged) ut:

gedcom
Slik ser slektsinformasjonen din ut i en GEDCOM-fil

Dersom du åpner en gedcom-fil i en enkel tekstbehandler som notisblokk, kan du se hvordan den egentlig ser ut. For den gjennomsnittlige slektsforsker er noe forståelig, vi kan se navn fødselsår og sted. Vi ser også at det er kildehenvisninger, men ikke hva (2 SOUR @S47@), men blar man litt lenger ned i filen ser man at @S47@ er en henvisning til «Borge Torsnes ministerialbok #II3 1878-1902». Dersom du bruker litt tid kan du lese deg frem til hva det står i gedcom-fila på samme måte som et slektsprogram, bortsett fra at det er mye mer effektivt å laste det inn i et slektsprogram som gjør samme jobben på sekunder. 


Kilder:

Stoa, Nils Johan og Lars-Jørgen Sandberg (2012) – Våre røtter : slektsgransking som hobby : Cappelen Damm

https://no.wikipedia.org/wiki/GEDCOM

https://en.wikipedia.org/wiki/GEDCOM

Annonse

http://www.gedcomx.org/