Besøkte slektsgården deres norske forfedre utvandret fra

Familien Almen fra USA besøkte slektsgården i Norge hvor deres slekt en gang bodde. Foto: Privat

Denne historien dreier seg om en amerikansk familie som nylig besøkte Aurlandsdalen, for å se nærmere på stedet forfedre forlot på slutten av 1800-tallet. Artikkelen er direkte oversatt til norsk med tillatelse fra familiens amerikanske lokalavis.

Da den amerikanske familien Almen, fra Little Falls i Minnesota, var på vei nedover etter en fjelltur i Aurland, kunne de ikke la være å tenke; hvordan hadde livet vært for fordrene deres?

Annonse

Mark og Kathryn Almen reiste sammen med sin sønn, Nathan, og broren til Mark, Josh, til Norge for å møte sin norske slekt og for å lære mer om sine norske røtter.

Det var Marks oldeforeldre, Ole og Kari (Teigen) Almen, som forlot gamlelandet Norge og emigrerte til USA i 1891.

Det var Ole som dro først, deretter fulgte Kari noe senere.

«Kan hende de var kjærester. Det vet vi ikke. Vi tror hun jobbet i Crookston og at han befant seg i Cannon Falls, før de giftet seg og flyttet til Dennison», kunne Mark fortelle Sheila McCoy i den lokale avisen Morrison County Record.

Ved å besøke den gamle gården i Norge, hvor deres slekt en gang bodde, fikk familien en større forståelse for hva deres forfedre måtte gå gjennom i forkant av emigrasjonen til USA. Bildet er tatt foran et av husene på gården Almen i Aurland. Foran fra venstre: Kathryn, Nathan og Mark Almen. Foto: Privat

Familien fra USA forelsket seg i den fantastiske utsikten fra fjellene i Aurland. Opplevelsen ble desto sterkere for dem, da de visste at deres forefedre en gang kunne kalle fjellheimen for sitt hjemsted.

«Det føltes litt som en tidsreise. Du drar tilbake og innser at det var her det hele startet», sa Mark.

I gamle dager var det tre slekter som bodde i Aurlandsdalen – Teigen, Sønnerheim og Almen. [Red. anm. i følge den amerikanske artikkelen]

Med svært lite areal egnet for jordbruk, var livet heller vanskelig i dalen. I dag, er de fleste landbruksområdene steinete etter årevis med steinskred fra fjellene rundt. Marks inntrykk av dalen var at jordbruket måtte ha vært svært utfordrene, både solforhold og stein måtte ha gitt nok av utfordringer for de tre slektene.

Annonse

Familien Almen fikk gjennom sitt besøk til Aurlandsdalen høre at menneskene den gang, ble ekstra kreative for å lette tilværelsen. Alt dreide seg om å overleve.

«Det var mange almetrær der. Når uår gjorde tilværelsen vanskelig, kuttet de grener av trærne og brukte det som fór til både kyrne og sauene.» kunne Mark fortelle sin lokale avis. «Og dersom tilværelsen ble ekstra vanskelig, knuste de barken på trærne til mel og lagde barkebrød.»

Mark hadde vanskelig for å forstå hvordan hans forfedre, og de andre som bodde i Aurlandsdalen på den tiden, i det hele tatt klarte å overleve.

Almen-familien besøkte først gården Sønnerheim (Sinjarheim). Til tross for at gården og tilhørende bygninger var svært enkle, var det denne gården som ga familien det største inntrykket. Kunne Kathryn fortelle.

Gården til Teigen-slekten rakk ikke familien å besøke.

I bunnen av dalen, under en stor sten som beskyttet bygningene ved steinsprang, kunne den amerikanske familien se gården Almen.

Et spesielt øyeblikk for Mark var da han kunne iakta sin egen sønns begeistring for stedet slekten hadde sitt opphav.

«Det var en veldig sterk opplevelse. Å se de historiske eiendommene ga meg en enda større takknemlighet for hva våre foredre har måttet gå gjennom» sa han. «Bare det å samle sammen penger til en amerika-reise.»

Av og til dro Almen-slekten til den nærmeste kjøpstaden for å kjøpe og selge varer.

Mark og Kathryn ble overrasket over å høre at Almen-familien var sauebønder, akkurat som dem selv.

Annonse

«Jeg antar at det ligger til familien», sa han.

På deres vandringer i Aurlandsdalen kunne de med jevne mellomrom se sauer.

Familien Almen plasserte i sin tid gårdhuset under en stor steinformasjon i Aurlandsdalen. På den måten kunne de være beskyttet fra steinsprang fra fjellet bak. Foto: Privat

En unik mulighet som turen deres ga var muligheten til å ta på steinene i rydningsrøysene. Disse rydningsrøysene kunne dateres helt tilbake til 1620-tallet. Kathryn var spesielt begeistret over denne nærheten dette ga til fortiden.

«Det var en åndelig opplevelse å ta på de samme steinene som våre forfedre hadde løftet opp og lagt i rydningsrøysene», fortalte hun.

Den amerikanske familien følte nærhet til alle de tre slektene fra Aurlandsdalen. Mark kunne fortelle at Ole Almen giftet seg med Kari Teigen. Kari bodde sammen med Sønnerheim-familien frem til hun utvandret til USA.

I de dager da mange forlot Norge på jakt etter et bedre liv i Amerika, var ikke familien til Kari noe annerledes. Etter at de dro, flyttet hun inn til Sønnerheim-familien og bodde hos dem, helt til hun selv også valgte å utvandre.

Under deres vandring i Aurlandsheimen, benyttet den amerikanske familien sjansen til å fylle vannflaskene med vann fra fjellbekken. Vannet var veldig rent og kaldt, kunne Kathryn fortelle.

Lunsjen tok familien ved Vetlahevete, den største jettegryten fra istiden i dalen.

Akustikken var veldig god der inne, erindret Kathryn.

Familien besøkte også verdens lengste vei-tunnell – Lærdalstunnelen. Med sine 24 kilometer strekker den seg mellom Aurland og Lærdal.

Annonse

Andre steder de fikk besøkt, mens de var i Norge, var Flåmsbanen. Den historiske jernbanestrekningen ble bygget på 1920-tallet.

Høydepunktet på Norgesbesøket, med unntak av å se gårdene som slekten en gang kom fra, var å få tilbragt tid med sine norske slektninger. De hadde møttes bare en gang tidligere, sa Mark, i Minnesota i 2014.

«Jeg setter virkelig pris på kontakten vi har fått. De har vært så gode med oss», sa mark.

Familien Almen fra USA, går med planer om en ny Norgestur, da håper de å få med seg sine døtre Kassandra og Rachel.

«Vi hadde en flott tid», sa Kathryn.


Artikkelen er gjengitt på norsk etter tillatelse fra opprinnelig skribent Sheila McCoy / Morrison County Record i Little Falls, Minn., USA

Merk: Lenken leder til en avis som ikke har åpnet opp for europeiske ip-adresser, grunnet GDPR. For å få tilgang må det benyttes en VPN-løsning.