Norsk Folkeminnesamling

{loadposition user5}

 

 

På nettsidene kan man fordype seg i en rekke spennende felter:

Norske trolldomsprosesser

Nettsidene har en søkbar database over Norske trolldomsprosesser. Her kan man søke på År, Fylke, Lokalitet, Prosessnummer, Registreringsid og Tiltaltes navn.

Det er med andre ord en mulighet til å finne ut om en av dine slektninger ble brent på bålet og eventuelt av hvilken grunn. Hvem som ble brent på bålet varierer imidlertid veldig etter geografisk beliggenhet. Bodde man i Finnmark, med sine 160 registrerte tilfeller, hadde man en langt større sjansen for å ende opp som et forkullet lik enn hvis man bodde i f.eks. Vestfold som bare har 16 registrerte tilfeller.

Minneoppgaver

Norsk Folkeminnesamling inneholder også en rekke andre spennende ting som minneoppgaver. Dette er selvbiografiske tekster som ble samlet inn i på landsbasis. Tekstene ble samlet inn i forskningsøyemed i 1964, 1981 og 1996. De digitale utgavene er av hensyn til personvernet helt anonymisert.

På nettet er det i tillegg til anonymiseringen også begrenset hva man får tilgang til. Kun sju fylker er representert og her er samtidig minneoppgaver fra 1996 utelatt:

  • Oslo
  • Østfold
  • Buskerud
  • Aust-Agder
  • Rogaland
  • Nordland
  • Troms

Svartebøker

En svartebok er en trolldomsbok, som inneholder magiske oppskrifter og formler. Det er primært snakk om håndskrevne bøker, men trykte forekommer også.

På Norsk Folkeminnesamling sine nettsider finner man et register over kjente norske svartebøker og en noe mindre digitalisert samling.

Sagn og eventyr

Det siste man finner på Norsk Folkeminnesamlings nettsider er en samling av digitaliserte sagn og eventyr fra hele landet. Her kan man lese mer om Pesta og fergemannen i Aust-Agder, Skattegraving i Vest-Agder og Junkeren fra Hallingdalen som falt utenfor stupet ved Olberg i Sør-Trøndelag. Alt er tilrettelagt ved hjelp av et klikkbart norgeskart.

Her finner du hovedsiden til nettstedet som kan være med på å gi spennede krydder til nettopp din slektshistorie.