NTB og Nasjonalbiblioteket står bak historisk utstilling

Pressemelding fra NTB

I høstferien kan du få med deg fotoutstillingen Aktuell, som viser unike pressebilder fra etterkrigstiden. Det er NTB i samarbeid med Nasjonalbiblioteket som står bak utstillingen under fotofestivalen Oslo Negativ på gamle Deichmanske bibliotek. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I høstferien kan publikum oppleve unike pressebilder når NTB i samarbeid med Nasjonalbiblioteket stiller ut bilder fra Norges største fotosamling. 

--Annonse--

Fotoutstillingen er en del av fotofestivalen Oslo Negativ som foregår på gamle Deichmanske bibliotek. Bøkene er byttet ut med verker fra flere av Oslos private gallerier, frittstående fotografer, en håndfull institusjoner og lyskunst. Oslo Negativ fyller husets 12.000 kvadratmeter med fotografi i verdensklasse.

Fra analog til digital norgeshistorie 

Denne utstillingen markerer begynnelsen på et omfattende prosjekt: Norges største fotosamling, som spenner over 100 år, skal digitaliseres og gjøres tilgjengelig for publikum. Bildene er tatt av pressefotografer i NTB, VG, Aftenposten og Aktuell. Bildearkivet går tilbake til 1800-tallet og representerer Norges visuelle nyhetshukommelse.

 – Det tar tid å digitalisere 25 millioner bilder. Derfor er det ekstra stas at vi nå kan gi publikum en smakebit av skattene som samlingen inneholder, sier prosjektleder i NTB, Kjetil Hasselgård.  

Publikum får en unik mulighet til å oppleve motiver fra etterkrigstidens Norge, fanget av kameralinsene til datidens pressefotografer i ukebladet Aktuell. 

Digitaliseringsarbeidet gjennomføres av Nasjonalbiblioteket for å bevare de historiske samlingene til NTB, VG, Aftenposten og Aktuell for fremtidige generasjoner.

 – Det er på tide at denne samlingen ser dagens lys igjen. Her har vi over hundre år med norgeshistorie som kan komme skoleverk, elever, medier, forfattere, forskere og samfunnet for øvrig til gode, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Digitaliseringsprosjektet er støttet med midler fra Sparebankstiftelsen, Blommenholm Industrier og Kulturdepartementet. 

Studenter inviteres for å lære om fotojournalistikk

Studenter og skoleelever får bli med på innsiden av NTB, når to av nyhetsbyråets mest anerkjente fotografer deler erfaringer og historier fra en karriere med kamera i hånden. 

Lise Åserud og Heiko Junge har fulgt toppolitikere, kjendiser, sport og samfunnsliv i flere tiår. Deres arbeidsdager spenner fra endeløs venting til raske endringer og til tider dramatiske situasjoner. Fotoseminaret er spesielt rettet mot studenter og elever i videregående skole innen foto, journalistikk, medier og kommunikasjon. 

– For kommende fotografer og nyutdannede kan det være spesielt givende å få høre historiene bak noen av de mest kjente, norske pressebildene, forteller Christina Dorthellinger, visuell redaktør i NTB.

Historisk stort digitaliseringsprosjekt

NTB har tatt initiativ til å digitalisere 25 millioner bilder tatt av norske fotografer gjennom over hundre år. 

Les hele pressemeldingen her

Forrige artikkelSkotske folketellinger på nett
Neste artikkelTrackuback lanseres i Norge