Ny oversikt over slektslitteratur

{noreg}{googleAds}<script type=»text/javascript»><!–
google_ad_client = «pub-4064624966162732»;
/* 336×280, opprettet 12.07.09 */
google_ad_slot = «6711182094»;
google_ad_width = 336;
google_ad_height = 280;
//–>
</script>
<script type=»text/javascript»
src=»http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js»>
</script>{/googleAds}{/noreg}

Tanken om en slik oversikt har vært der lenge, men med rundt 7000 slektsnavn og desto flere artikler/bøker var vi nødt til å finne et godt system å formidle oversikten gjennom. Valget falt til slutt på katalogsystemet SOBI2 som muliggjør en rekke ekstrafunksjoner, noe jeg vil komme tilbake til.

Naturligvis var det ikke bare å sette igang å legge inn poster, systemet måtte først tilpasses det norske alfabetet. Heldigvis fant vi kompetanse på dette hos nettfirmaet Webverksted og etter litt testing var alfabetiseringen i orden. SOBI2 er egentlig en katalog for å registrere informasjon om forskjellige firmaer/virksomheter, men takket være en åpen løsning gikk det smertefritt å gjøre det om til en oversikt over slektslitteratur.

Oversikten er ikke ment som enveiskommunikasjon, men tillater både kommentarer og karaktergivning av de forskjellige bøkene/artiklene. Ønsker du å overvåke utgivelser for et spesielt navn er dette også mulig ved hjelp av RSS (eksempel). 

Det er også et eget tilbakemeldingssystem som gjør det enkelt å komme med tilbakemeldinger vedrørende den enkelte post. Under hver enkelt post er det satt inn en «Rapporter feil»-link, hvor du raskt og enkelt kan gi tilbakemelding til Slekt1 dersom noe må utbedres.

Til nå har kun «beskjedne» 2500 poster blitt lagt inn i systemet og vi regner med at det utgjør rundt 20% av det endelige (foreløpige) antallet. Produksjonen av slektsbøker/artikler har kanskje aldri vært større enn hva vi har sett det siste tiåret. Internett og PC har muliggjort produksjonen av slikt materialet i langt større grad enn tidligere. Slekt1 vil gjøre sitt beste for å legge inn det som blir utgitt og skulle vi gå glipp av en utgivelse så kan vi kanskje regne med et hint fra deg?

Sjekk ut den nye oversikten her!