På jakt i arkivene etter ukjente arvinger

Programleder for Ukjent Arving, Tarjei Strøm. Foto: Ronald Hole Fossåskaret / NRK

I halvannet år har programleder Tarjei Strøm og TV-staben hans trålt norske arkiver på leting etter norske arvinger – som ikke vet at de har arvet.

--Annonse--

Resultatet av letingen får du se på NRK TV fra og med torsdag 5. november. Du må derimot vente en uke før programmet sendes på NRK1, siden dekningen av valget i USA trekker ut i tid.

– Hvert år dør mellom 10 og 20 nordmenn som ikke har skrevet testamente og som heller ikke har noen kjent arving. Vi har tatt de små bunkene av saker der tingretten har konkluder med at det ikke finnes arvinger, og bestemt oss for å lete en gang til, sier programleder Tarjei Strøm.

– Og faktisk; vi har greidd å finne arvinger. Arvesummene i denne sesongen varierer fra beskjedne 60 000,- til svimlende 6,6 millioner, sier Strøm.

Sammen med slektsforsker Kai-Samuel Vigardt og resten av TV-teamet har han lett seg gjennom metervis av kirkebøker, mannskapslister, avisannonser, folketellinger – ja, hele det mangfoldet av data som finnes i norske arkiver. Det har vært slektsforskning med et litt annet utgangspunkt.

– Jeg er imponert over hvor mye som er å finne i arkivene, selv om jeg vet at det er mye som ennå ikke er på plass der. Og jeg er svært takknemlig for hjelpsomheten vi blir møtt med over alt, sier Strøm.

Møtene med de som til slutt viser seg å være arvinger, har vært helt spesielle.

– Hele tiden opplever vi det samme: Pengene er ok. Men den virkelige arven er historiene arvingene får med på kjøpet. Slekten blir større og familiehistorien får nytt innhold. Jeg tror at det finnes en ukjent historie i nesten alle familier.

Forrige artikkelSVT prøvde å pause populært slektsforskningsprogram, det aksepterte ikke seerne
Neste artikkelVerdenstreet til Geni runder 150 millioner profiler