Slik bodde vi for 100 år siden

Leilighet i arendalsgt. 3

De siste 100 årene har vi sett en enorm endring i standarden i norske hjem. Strøm var noe topp moderne og nytt, mange fortsatt ikke hadde tilgang til. Radioen var i ferd med å gjøre sitt inntog og TV var bare en vill fantasi. Gapet er stort frem til hvordan vi lever i dag.

Det spesielle med dette er at mange av oss kjenner eller kjente mennesker som opplevde denne tiden. Det viser noe om hvor raskt utviklingen har gått. Hvem vet hvordan norske hjem ser ut 100 år frem i tid, men bildene under viser ihvertfall hvordan de så ut 100 år tilbake i tid.

Annonse
Mange levde under svært trange kår. Denne familien på fem bodde i en ettroms leilighet.
(Foto:Ukjent/Barselhjemsutstillingen/Norsk teknisk museum)
Dette bildet viser et arbeiderhjem på Sagene, på veggen bak henger bildet av dronning Maud og Kong Haakon. (Foto:Ukjent/Barselhjemsutstillingen/Norsk teknisk museum)

Kontrasten fra arbeiderfamiliens hjem til neste bilde er slående.

På dette bildet ser vi Gabriell Scott i sitt arbeidsværelse i 1929. Foto: Anders Beer Wilse / Norsk Folkemuseum
Fra Strandheim (apoteker Pettersens hjem) i Tromsøya, hvor en ukjent kvinne hygger seg med boklesning foran peisen. Bildet er tatt en gang mellom 1924 og 1930 av selveste Peter Wessel Zapffe.
Bildet viser stuen til politiker Christian Michelsen i hans hjem på Gamlehaugen i 1910. Foto: Anders Beer Wilse
I 1929 tok Anders Beer Wilse dette bildet av en kvinne i Valle, Setesdal. Her opplevde mange ikke å få strøm i sine hjem før andre verdenskrig.
Bildet viser en ukjent mann og kvinne som benytter tiden til lesing i stuen. Bildet er tatt en gang mellom 1915 og 1940. Foto: Hans Henriksen
Storgaten 42 i Tromsø hadde et slikt kjøkken i 1925. Foto: Petter Wessel Zapffe
Leilighet i Arendalsgt. 3 som viser boligforholdene på Oslo østkant. Bildet er tatt en gang mellom 1925-1930. Fotograf ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
En spisestue i St. Halvardsgate 5, datert juni 1931. Foto: Louis Eriksen / Byhistorisk samling