Slik finner du bygdebøker og slektsbøker til salgs

Antikvariat kan være et lurt sted å besøke i jakten på gamle slekts- og bygdebøker

Brukte og nye bøker av typen bygdebøker og slektsbøker er ikke nødvendigvis så enkle å få tak i. De utgis gjerne i et svært begrenset opplag innenfor et svært begrenset geografisk område.

Desto eldre boka er, desto vanskeligere er det gjerne å få tak i den. Men fortvil ikke, Slekt1 serverer deg her 7 steder du kan få tak i bygdebøker og slektsbøker, gamle som nye.

Annonse

1. Libris bokhandel

Vi starter med en kanskje godt bevart hemmelighet. Libris bokhandel satser på lokalhistorie i langt større grad enn andre store bokhandelkjeder.

Du kan selvfølgelig finne bygdebøker og slektsbøker hos øvrige bokhandelkjeder, men ikke i omfanget du gjør hos Libris. Du må imidlertid vite litt om hva du leter etter og hvor det er utgitt.

Øverst på libris.no finner du et menypunkt kalt Lokallitteratur, og det er her inne du kan finne opptil flere bygdebok-utgivelser fra flere steder i landet.

2. Fri bokhandel

Fri Bokhandel er en sammenslutning for de små og mellomstore bokhandlene landet rundt. I dag består sammenslutningen av 70 bokhandlere.

Disse bokhandlerne tilhører et nærmiljø i større grad enn de store kjedene og har derfor også et bedre utvalg av lokallitteratur, som bygdebøker.

3. QXL

Trenger du ikke en ny bok, kan nettauksjonen QXL være stedet for deg. Her legges det jevnlig ut annonser på bygdebøker og slektsbøker.

Enkelte auksjoner lar deg også kjøpe boka til en gitt pris, slik at du ikke risikerer å havne i budkrig.

4. Finn.no

På samme måte som hos QXL, kan du finne bygdebøker og slektsbøker til salgs på rubrikkmarkedet Finn.no.

Annonse

I tillegg til privatpersoner er det ikke uvanlig å finne antikvariat fra rundt om kring i landet, som legger ut deler av sitt sortiment her.

En ekstra fin ting med Finn.no er at du får muligheten til å sette opp et varsel. Du kan da be Finn.no om å varsle deg når noen legger ut akkurat den boka du er på utkikk etter.

5. Antikvariat.net

Dette nettstedet bør alle som er på utkikk etter eldre slekts og bygdebøker kjenne til. Antikvariat.net er et felles utsalgssted for mer enn 90 antikvariat fra Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Et kjapt søk på ordet bygdebok, ga i skrivende stund over 1000 treff på Antikvariat.net. Slektsbøker er nok ikke fullt så vanlig å finne på antikvariat, da det kan være et enda snevrere publikum enn for en bygdebok. Et søk i skrivende stund ga 60 treff på ordet slektsbok.

6. Norske kommuner

Svært ofte er det kommunen som står bak utgivelsen, gjerne i samarbeid med lokalhistorielaget.

Bygdebøker selger gjerne som varmt hvetebrød i sitt nærmiljø, de første månedene etter utgivelsen. Det er imidlertid svært mange kommuner som blir sittende med et restopplag på flere hundre bøker.

Det betyr at selv om boka fortsatt kan være i salg gjennom kommunen, selv om det kan være 5, 10 eller 15 år siden bygdeboka opprinnelig ble utgitt.

Det er ikke alltid at man finner informasjon om at kommunen selger bygdeboka på kommunens nettsider, men en epost til servicetorget vil raskt gi svar.

7. Historielag

Mange historielag utgir egne årsskrift, men noen utgir også egne bygdebøker og slektsbøker.

Du kan finne frem til disse ved å google dem. Skulle ikke historielaget ha en egen nettside, kan det være at det er en gruppe på Facebook som omhandler stedets lokalhistorie. I disse gruppene sitter det nesten alltid en som kjenner til det lokale historielaget og om det er mulig å kjøpe bøker fra dem.

Annonse

God jakt!