Slik finner du dødsannonser på nett

Det er lenge siden vi begynte å sende inn dødsannonser i avisene for å informere om bortgangen til våre kjære. Disse annonsene har siden blitt en viktig kilde for slektsforskere for å finne ut mer om våre forfedre.

Tar betalt for søk i dødsannonse

I de senere år har det også blitt svært vanlig at avisene legger ut dødsannonsene i egne søkbare registre, slik at de også kan gjenfinnes digitalt. Selv om dette er en annonsering om et dødsfall velger de fleste avisene å ta betalt for at andre skal finne frem til dødsannonsen. 

Annonse

Les også: Derfor skal du også bruke tid på å finne dødsdatoen til dine forfedre

Det flotte med dødsannonser for oss slektsforskere er at de ofte innledes med tekst som lyder noe ala dette: «Vår kjære vakre mamma, svigemor, bestemor, oldemor og tante». Med en slik innledning får vi som slektsforskere raskt oversikt over hvilke relasjoner vedkommende hadde og hva vi kan begynne å lete etter for å kompletere vårt slektstre. 

Dødsannonsene i Aftenposten

Aftenpostens register over dødsannonser er kanskje et av landets mest populære registre å søke i. Avisa var tidlige ute, i samarbeid med Nasjonalbiblioteket, i å få digitalisert sitt historiske arkiv av gamle aviser.

Avisa som har rot tilbake til 1860, lot en stund dødsannonsene være fritt tilgjengelig på nett. Det er ikke lenger tilfelle, nå koster det også penger å søke Aftenpostens dødsannonser. 

Søk i avisene gratis

Selv om Aftenposten og mange av landets aviser tar betalt for å la deg søke i dødsannonsene som har stått på trykk i papiravisa, finnes det en måte å slippe å betale. 

Siden Nasjonalbiblioteket er den som primært har skannet og digitalisert landets aviser tilbys de gratis via alle landets bibliotek. Så lenge du befinner deg på nettverket til biblioteket eller benytter en av bibliotekets PCer har du tilgang til å søke i de historiske avisene gjennom Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.

Det fine er at du kan finne frem til kilden hjemmefra. Du får ikke tilgang hjemmefra, men du vet at du ikke går slukøret hjem igjen fra biblioteket. 

Gratis registre over dødsannonser

Du må ikke bruke avisenes registre for å finne dødsannonser, det finnes alternativer. Et eksempel er Else Sofie Agelin som jobber aktivt med å legge ut alle fødsler, forlovelser, ekteskap, jubileer, sølv-/gullbryllup og ikke minst dødsannonser på nett. Personopplysningene er alle hentet fra Tønsbergs blad og du kan søke helt gratis i  Agelins oversikt over personopplysninger fra Vestfold her.

Annonse

Søk etter dødsannonser hos begravelsesbyråene

En rekke begravelsesbyråer legger ut dødsannonsen til avdøde de har tatt seg av. En av disse er Jolstad som har lokale kontorer hvor man kan søke etter avdøde innenfor enkelte regioner. Begravelsesbyrået har også en mulighet til å søke etter dødsannonser fra hele landet. Selv om dette ikke er et komplett register er oversikten stor og god. Gå til Begravelsesbyråkjeden Jolstads register over dødsannonser.

Disse avisene har lagt ut sine dødsannonser på nett

Dødsannonser i Aftenposten ($)

Dødsannonser i Adressa

Dødsannonser i Akershus amtstidende ($)

Dødsannonser i Avisa Nordland ($)

Dødsannonser i Bergens tidende ($)

Dødsannonser i Bygdeposten ($)

Dødsannonser i Drammens tidende ($)

Dødsannonser i Enebakk avis ($)

Annonse

Dødsannonser i Finnmarken ($)

Dødsannonser i Finnmark dagblad ($)

Dødsannonser i Fredrikstad blad ($)

Dødsannonser i Fremover ($)

Dødsannonser i Glåmdalen ($)

Dødsannonser i Hadeland ($)

Dødsannonser i Halden Arbeiderblad ($)

Dødsannonser i Haugesunds avis ($)

Dødsannonser i Helgeland arbeiderblad ($)

Dødsannonser i Indre Akershus Blad ($)

Annonse

Dødsannonser i Laagensdalposten ($)

Dødsannonser i Lofotposten

Dødsannonser i Moss avis

Dødsannonser i Nordlys ($)

Dødsannonser i Oppland arbeiderblad ($)

Dødsannonser i Rana blad ($)

Dødsannonser i Ringeriksavisa

Dødsannonser i Ringerikes blad

Dødsannonser i Røyken og Hurums avis ($)

Dødsannonser i Sandefjords blad ($)

Annonse

Dødsannonser i Sarpsborg arbeiderblad ($)

Dødsannonser i Tidens krav ($)

Dødsannonser i Tønsberg blad ($)

Dødsannonser i Vestby avis ($)

Dødsannonser i Østlandets blad ($)

Dødsannonser i Østlands-posten ($)

Dødsannonser i Østlendingen ($)

Dødsannonser i Ås avis ($)

Detektivarbeid å finne dødsannonser 

Alt i alt finnes det ikke et komplett nasjonalt register over dødsannonser som har stått på trykk i norske aviser. Det hele blir derfor et lite puslespill eller detektivarbeid å finne frem til dødsannonsene til våre forfedre. Husk også at ikke alle avdøde har fått en dødsannonse på trykk i en avis i kjølvannet av sin død.