Slik finner du slekt i Oslo

Å lete etter forfedre er et veldig variert arbeid, noe er å anse som kjempelett, annet nærmest (om ikke) umulig. Oslo kan virke slik for mange som prøver seg for første eller tiende gang, men det kan være lettere å finne slekt i Oslo enn du tror. 

Delt inn i ulike menigheter

Som i resten av landet tilhørte befolkningen i Oslo ulike menigheter. Byen ble delt inn etter gateadresser og når man kjenner til denne inndelingen vet man hvilken kirkebok man sannsynligvis finner slektningen man leter etter i.

Det finnes flere inndelinger, blant annet menighetsinndelingen over Kristiania i 1911 og Samlagsafstemningen i Kristiania i 1899. Du kan også bruke Digitalarkivets egen oversikt over «Sokn og meningheter i Oslo«.

Slik går du frem finner du riktig menighet

1. Søk opp personene i 1900-folketellingen eller 1910-folketellingen, dersom du trenger adressen til vedkommende.

2. Gå til en av følgende sider for å finne ut hvilken menighet adressen tilhørte.

3. Når du har funnet soknet kan du begynne å lete i aktuell kirkebok

Det er selvfølgelig langt flere mennesker å lete gjennom i Oslo enn i distriktenes kirkebøker, men med denne fremgangsmåten begrenser du kraftig antallet sider du må bla gjennom før du finner personen du søker. 

NB: Folk flyttet like mye før som nå, så dersom du finner personen du søker i folketellingen i 1910 er det ingen garanti for at personen fortsatt bodde på samme adresse og tilhørte samme menighet i menighetsinndelingen i 1911.

Lykke til!