Slik finner du slettede graver

Sommeren er en tid hvor mange legger planer for å besøke sentrale steder for en eller flere slektsgrener. Å flytte fokuset fra en tekstlig tilnærming til sine forfedre, til en fysisk gir mange gode minner for livet.

Det er noe eget å være på steder du har lest om på nett eller i bygdebøker. Ved å oppsøke stedene får du en helt annen nærhet til din slektshistorie. Hvis du er heldig så står fortsatt en del av de samme bygningene som var der da dine forfedre trasket rundt på de samme veiene og levde sine liv. På den måten kan du kjenne litt ekstra på hvordan det må ha vært å leve i området enten det var på 1700-, 1800-, 1900-tallet eller enda tidligere.

Mange slektsforskere kan føle seg litt ekstra tiltrukket til kirkegårdene. Hver og en har kanskje sine egne grunner til nettopp det. Enten man vil få dobbeltsjekket datoer eller hvordan et navn er stavet, fotografere gravstøtten eller bare komme så nærme som mulig de forfedre man har dokumentert i sine slektstrær.

Den kanskje mest kjente måten å finne ut av hvor en slektning ligger begravet er Gravminnebasen til foreningen Slekt og Data. Basen er en gullgruve for raskt og enkelt finne frem til hvilke gravminner som finnes rundt om i vårt langstrakte land.

Gravstedsregistrering har vært et offisielt satsingsområde for Slekt og Data siden april 2004. Selv oppgir foreningen Gravminnebasen som sitt betydeligste bidrag for å ta vare på forgjengelige kulturminner.

Skulle du få null treff på et eller flere navn i Gravminnebasen, kan det være at graven er slettet og dermed ikke blitt registrert av Slekt og Data. Fortvil ikke, det finnes fortsatt en mulighet for å finne ut hvor din slektning ligger begravet.

Den digitale måte å finne slettede graver på

Gjennom nettstedet Allslekt.org, drevet av Beryl K. Ramvik, får du en rask oversikt over hvor du kan søke etter gravplasser på de fleste kirkegårdene i landet. Disse søkemotorene inneholder også treff over slettede graver.

Når du så finner oppføringen av den avdøde, får du opp gravplassnummeret. Dette nummeret består av fire deler, adskilt med punktum. Del nummer to viser til hvilket område graven er plassert på kirkegården og det er her Allslekt.org igjen kommer til nytte.

Nettstedet Allslekt.org inneholder nemlig en rekke kart over landets kirkegårder, med nettopp områdenumrene. Finner du derfor den avdøde i et søk, kan du raskt lokalisere hvilket område avdøde ligger begravet i.

Den analoge måte å finne slettede graver på

Dersom du er litt uheldig, så har ikke kirkegården du har sett deg ut en database over sine graver. Du må da gå frem på en litt mer analog måte.

Via kirken.no får du oversikt over de ulike menighetene rundt omkring i landet. Disse kan du kontakte for å få hjelp til å finne slettede graver.