Slik inspirerer du unge til slektsforskning

Lite barn som tenker

Du er ikke alene, dersom du er bekymret for hva som skjer med ditt slektsforskerarbeid når du en dag også befinner deg blant navnene på de som en gang levde på denne kloden. Kanskje har du samlet en rekke familieklenoider, for ikke å nevne slektshistorier og annet som trekker bånd fra dagen i dag og bakover i slektshistorien.

Enhver slektsforskers mareritt er at ingen andre i slekten synes arbeidet en har brukt mangfoldige år på er interessant og at etterkommerne i beste fall plasserer det i en skuff for å bli gjennoppdaget om noen år.

Annonse

I verste fall velger de den miljøvennlige varianten å lar arbeidet bli en del av husstandens månedlige henting av papiravfallet.

Gi dem slektsforskningen før arbeidslivet tar dem

Det kan være enklere å få et yngre familiemedlem interessert i slektsforskning enn en som er midt i livet og travelt opptatt med jobb og familie.

Det finnes mange eksempler på at de som begynner med slektsforskning i svært ung alder, tidlig tenårene eller yngre, har en tendens til å fokusere på denne hobbyen, i større eller mindre grad, resten av livet. De har jo samtidig en  unik mulighet til å sikre seg informasjon som eldre nybegynnere i slektsforskning bare kan drømme om, da de ikke lenger har et rikt utvalg av eldre slektninger i live.

La slektsforskningen være en lek

La de unge prøve og feile på egenhånd, men gi dem muligheten til å gradvis komme inn i den seriøse delen av slektsforskning etterhvert.

Kildekritikk må ikke innføres fra første stund, bare fordi vi vet at det egentlig er rett. Er de unge nok må de få muligheten til å leke seg med slektsforskningen. 

Dersom du vet at en av deres forfedre hadde en spesiell historie, kan det være nøkkelen for et barn til å finne glede i å kjenne sine røtter. Bruk gjerne denne forfaren som utgangspunkt for å la den unge potensielle slektsforskeren kjenne på nysgjerrigheten rundt hvilke andre personer som har dannet forutsetningen for han/hennes egen eksistens på denne kloden.

Er det trekk ved forfedre som du ser i den unge, la han/hun få vite om det… men kanskje avstå fra å nevne eventuelle negative trekk….