5 genetiske trekk som kan gå i arv

Ung gutt med fregner

Slektsforskning viser den offisielle sannheten om hvem du stammer fra. Men dersom din farfar eller tippoldemor hadde et sidesprang han eller hun ikke fortalte om, så kan hvem du stammer fra være noe helt annet enn det du finner i de slektshistorske kildene. 

Hvis meg dine tær og jeg skal si deg hvem du er.

Annonse

Visstnok så skal man kunne se på føttene til en person om hvor han eller hun har sine røtter. Se på dine egne tær og sammenlign med bildet over, har du egyptisk, romersk, gresk, germansk eller keltisk avstamning?

Tålengde som indikator på genetisk avstming er kanskje en myte, men vi mennesker har genetiske trekk som kan arves. 

1. Fregner

Fregner er små, konsentrerte flekker av hudpigmenter som heter melanin. De fleste lyshudete, rødhårede mennesker har dem. Fregner styres primært av MC1R genet.

2. Krøllette hår

Liten jente med krøller

Krøllete hår er mer påvirket av gener enn miljø, har man krøllette hår selv er sjansen stor for at man får barn med krøllette hår. Flere gener kontrollerer hårets tekstur og disse genene er ulikt fordelt i ulike deler av verden. For eksempel er det sjelden man finner asiatere med krøllette hår, samtidig som det er langt vanligere å finner afrikanere med krøllette hår. 

3. Fargeblindhet (rød og grønn)

Sliter du med å se tallet, kan du være fargeblind

Et enkelt gen kontrollerer hvorvidt du er fargeblind på rødt og grønt, eller ikke. Dette genet finner man på X kromosonet, som kvinner har to av, mens menn kun har ett av. 

Menn arver sitt X kromoson fra sin mor og Y kromoson fra sin far, mens kvinner arver et X kromoson fra sin mor og ett X kromoson fra sin far. Menn har derfor en langt større sjansen for å bli fargeblind på rødt og grønt enn kvinner. 

4. Smilehull

Smilehuller små og naturlige fordypninger i kinnene, som vises på den ene eller begge sidene av munnen. Smilehull kan man bli født med eller utvikle på et senere tidspunkt i barndommen. Dette genetiske trekket er svært arvelig.

Har du selv smilehull er sjansen stor for at dine barn også får det, men som vanlig med genetikk er det også her unntak. 

Annonse

5. Tungerulling

Von Gideon Tsang fra Austin, USA – rolled tongue, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2532078

Visstnok skal 70% av befolkningen med europeisk avstamning kunne krølle opp sidene på tungen. Observasjoner har vist at de som ikke har fått denne egenskapen via genene, skal kunne lære seg å gjøre det med litt trening. Hvor nyttig det er, blir et annet spørsmål.


Kilde:

http://learn.genetics.utah.edu/content/inheritance/observable/