Ble hun virkelig 122 år?

Jeanne Calment feirer sin bursdag nummer 121, Foto: Wikipedia

Helt siden hun døde høsten 1997 har Jeanne Louise Calment innehatt den spesielle rekorden om å være verdens lengstlevende menneske. Nå sår to russiske forskere tvil om hvorvidt hun faktisk ble 122 år og 164 dager.

Skulle forskerne ha rett har ingen mennesker blitt registrert til å bli over 120 år, melder CBC News. Den russiske matematikeren Nikolai Zak og geriatriker Valerij Novoselov hevder nemlig at Jeanne Calment må ha tatt over sin mors identitet, da moren døde i 1934.

Grunnen kan være for at Jeanne Calment i 1934 ønsket å unndra seg arveskatt. I offentlige registre var det datteren til Jeanne Calment,
Yvonne Calment, som døde dette året av brysthinnebetennelse, men nå kan det se ut til at datteren levde i beste velgående til 1997 og døde, ikke 122 år, men 99 år gammel.

Annonse
Bildet skal vise Jeanne Louise Calment som 40-åring.

Argumentene for at Jeanne Calment tok sin mors identitet er flere. Blant annet legger de vekt på at hun på sine eldre dager beordret sine ungdomsbilder brent. Novoselov har dessuten i månedsvis analysert biografier av Calment, samt intervjuer hun har gjort. Vitnebeskrivelser og offentlige dokumenter er også lagt til grunn for påstandene.

Påstanden mottar blandet respons

Skulle russerne har rett i sin påstand, har Jeanne Calment gjort seg skyldig i både identitetstyveri og skattesvindel. En påstand som har mottatt både kritikk og anerkjennelse.

En av skeptikerne er, kanskje ikke overraskende, ordføreren i hjembyen til Jeanne Calment. Han mener rapporten til Zak og Novoselov er både umulig og latterlig.

Ingen menn på topp 10-lista

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at topp 10 listen over mennesker som har levd lengst består utelukkende av kvinner. Dersom det skulle bli endelig bevist at Calment jukset på alderen, vil Sarah Knauss fra USA ta over rekorden. Knauss ble født i 1880 og døde to år etter Calment, i 1999.

Den mannen som troner øverst blant lengstlevende menn er i skrivende stund Jiroemon Kimura fra Japan. Han døde i 2013 og ble 116 år og 54 dager, knapt 293 dager mindre enn den tiende lengstlevende kvinnen.

Norges eldste

Til tross for at Norge stadig kommer opp i toppsjiktet på beste land å bo i finnes vi ikke til stedet på topp 10 listen til hverken herrene eller damene. Norges eldste kvinne var Maren Bolette Torp, som opplevde å bli 112 år og 61 dager. Norges eldste mann var Herman Smith-Johannsen, som opplevde å bli 111 år og 204 dager.