Bombingen av Elverum belyses i ny bok

Pressemelding fra Cappelen Damm

Lokale hendelser settes inn i et større perspektiv i Vegard Sæthers nye bok Elverum 1940.

Katastrofen som rammet Elverum for 80 år siden er tema i historiker og forfatter Vegard Sæthers nye bok Elverum 1940 Den skjulte fienden. 

--Annonse--

Bombingen av Elverum har av mange blitt karakterisert som en ren tysk terrorbombing og en hevnaksjon på grunn av kongens Nei.
11. april 1940 traff de tyske bombene Østerdalens hovedstad med en slik voldsomhet at 35 mennesker mistet livet. Atter andre ble fysisk og psykisk såret, mens utallige mistet hus og alt de hadde av verdier. 

Boken kommer tett på enkeltskjebner. Gjennom den unge jenta Ingeborg Krog belyser Sæther historien om de mange som mistet livet denne skjebnedagen. Den 11. april 1940 ble hun den første norske lotten som falt under 2. verdenskrig, i tjeneste for konge og fedreland. Men dette er også historien om de store ubesvarte spørsmålene som reiste seg etter bombingen. Om Aage Cappelen Møystad som forsvant og om Frantz Heyerdahl som ble skutt uten at morderen ble straffet. Leserne får i tillegg høre om overordnede militære strategier, en konge på flukt, tyske, hemmelige agenter og Hitlers nye våpen – fallskjermjegerne. Og for første gang belyses de militære disposisjonene for dette viktige frontavsnittet.

Lansering på Glomdalsmuseet streames
Lørdag 6 juni klokken 1300 blir det boklansering på Glomdalsmuseet i Elverum.
Vegard Sæther holder foredrag og det hele streames på facebook-siden til Glomdalsmuseet, slik at også de som ikke er i geografisk nærhet får anledning til å få dette med seg.

Det var politikken som la grunnlaget for kaoset
I bokens forord påpeker Vegard Sæther at historien er noe vi må lære av: “Eksempelvis er det noe vi kan ta utgangspunkt i, noe vi kan se tilbake på som en erfaring, før vi går videre og ikke gjentar de samme feilene. Jeg tenker konkret på forsvarspolitikken som ble ført av flere regjeringer i mellomkrigstiden. Det var en politikk som la grunnlaget for kaoset som vises i denne boken. Forsvarspolitiske avisoverskrifter forteller på mange måter mellomkrigstidens historie, om nedskjæringer og nedbemanninger i et allerede marginalisert Forsvar. Så kan man undre seg om man faktisk lærer noe av historien, slik at vi kan unngå en lignende katastrofe som den som utspilte seg for 80 år siden. Det er et felles ansvar.»