Derfor skal du også bruke tid på å finne dødsdatoen til dine forfedre

Det finnes nok ikke en slektsforsker som har flere dødsdatoer i sitt slektstre enn fødselsdatoer (eller år). Ikke spesielt rart siden det primært er gjennom folketellinger og dåpsprotokoller vi finner frem til våre forfedre.

Folketellinger og dåpsprotokoller, for ikke å glemme vigsler og konfirmasjoner er alle kilder som ble nedtegnet mens våre forfedre enda var i live. Det finnes med andre ord en rekke kilder som omtaler våre forfedre mens de enda var i live og kan vise til når de ble født. 

Annonse

Når våre forfedre forlot denne verdenen er en helt annen sak og ofte kun dokumentert via protokollene over døde og begravede. Og hvor ofte haster man ikke videre til neste slektning når man endelig har funnet navnet på far og mor til din forfar når du endelig fant oppføring av dåpen?

Det tar jeg etterpå

Det er morsomt å legge til nye navn i slektstreet og dermed er det lett å skyve litt på jobben med å finne dødsdatoen til forfedrene. Det er jo i tillegg litt vanskeligere, for det første kan vedkommende ha dødd over ett lengre tidspenn og med det gjøre jobben med å «bla» i kirkebøkene større. For det andre kan vedkommende ha dødd omtrent hvor som helst og antallet kirkebøker som er aktuelle å lete gjennom kan med ett bli veldig mange.

Flere grunner til at du bør finne dødsdatoen

Dødsdatoen kan være noe av det mest spennende vi har av informasjon om en slektning, kanskje med unntak av historier og slektsskap. Med dødsdatoen får du vite hvor lenge vedkommende levde og i noen tilfeller dødsårsaken. 

Du kan dermed etterhvert bygge opp din egen lille oversikt over medisinsk slektshistorie. Døde dine slektninger av alderdom eller var det «hjertefeil» som tok deres liv?

Finn dødsdato via dødsannonser

Stadig mer innhold på Digitalarkivet.no blir nå transkribert, det vil si gjort søkbart. Slik at vi slipper å «bla» i skannede kirkeboksider, side for side, i jakten på informasjon om våre forfedre. Dette gjør jobben med å finne dødsdato langt lettere.

En annen måte som gjør det lettere å finne dødsdatoen er via dødsannonser som har stått publisert i landets lokal-, region- og/eller riksaviser. Dessverre er mange av disse lagt bak betalingsmurer i såkalte +utgaver av nettavisene. På nettstedet Våre Minnesider kan du imidlertid helt gratis søke opp dødsannonser som har stått på trykk i år eller for flere år tilbake i tid. 

Dødsannonsene gir deg ikke bare dødsdatoen (og sted), men også en oversikt over nær slekt som står oppført under den avdødes navn.