Dette møtte slektningene dine som kom til New York i 1911

I perioden 1840-1915 emigrerte en rekke nordmenn til USA og sett i forhold til folketallet var det kun Irland som opplevde en større utvandring.

Tre bølger med utvandring

Grovt sett er nordmenns utvandring delt opp i tre hovedbølger hvor spesielt mange forlot gamlelandet. 1866-1873 er ansett som første bølge av utvandring, deretter siste del av 1870-årene til begynnelsen av 1890-årene. Siste utvandringsbølge fant sted fra 1903 til omkring 1910.

Har du slektninger som utvandret til USA er sjansen står for at de dro i nettopp en av de nevnte periodene. Mange som dro over ankom New York som første destinasjon og byen kjent som the big apple kunne nok ikke gitt nordmenn som ofte kom fra grisgrendte strøk og fattigdom et større sjokk. 

For mange var New York bare første stopp før de beveget seg lenger innover i landet. En reise som fort kunne ta like lang tid som kryssingen av Atlanterhavet.

Les også: Hvor lang tid brukte våre forfedre på amerikareisen?

New Yorks første skyskraper

Selv om ikoniske Empire State Building enda ikke var bygget da den siste bølgen av norske innvandrere ankom USA, hadde New York imidlertid andre monumentale bygninger som nok slo pusten ut av våre forfedre.

«The Tower Building» med sine 11 etasjer har blitt kalt for New Yorks eldste skyskraper da den var det første høyhuset bygget med et stålskjelett. Bygget ble oppført i 1889 og revet allerede i 1913. 

«Flatiron Building» stod ferdig i 1902 og er godt kjent med sin ikoniske trekantede form. Bygget står fortsatt på Fifth Avenue på Manhatten. Selv om bygget er mindre imponerende høydemessig, sett i forhold til senere tids byggverk, er det lett å forstå hvor lamslåtte våre forfedre må ha vært da de så dette og andre lignende bygg i New York på begynnelsen av 1900-tallet.

Se levende bilder av New York

Selv om det begynner å bli lenge siden selv siste utvandringsbølge fant sted, finnes det filmopptak av New York fra den tid. Filmklippet under viser hvordan New York artet seg i 1911. Opptak gjort for 100 år siden viser gjerne bevegelser langt raskere enn de i realiteten var. Filmen under er korrigert for dette og gjør det ekstra lett å leve seg inn i New York 1911. 


Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Norsk_emigrasjon_til_USA

https://www.ssb.no/a/histstat/artikler/art-2005-11-09-01.html