Fant arvinger ved hjelp av slektsforskning

Dette skal være noen av kunstverkene som ble stjålet fra jøder under andre verdenskrig. Foto: Den Hollandske Museumsforening

Samtidig som jøder ble sendt i gasskamre under andre verdenskrig, ble deres eiendeler stjålet, konfiskert eller tvangssolgt. Nå har åtte familier blitt kontaktet og informert om at de, som etterkommere, er arvinger av stjålne kunstverk.

Nederlanske museer vil rydde opp

Tyveriene fant sted i tidsrommet 1933 og frem til slutten av andre verdenskrig. Enkelte kunstverk befinner seg i dag ved forskjellige museer i Nederland.

Siden 2009 har Nederlandske museer blitt oppfordret til å undersøke opprinnelsen til kunstverkene de har i sine samlinger. Til nå har det blit avdekket over 170 kunstverks om er ansett som sansynligvis stjålet, konfiskert eller tvangssolgt i perioden 1933-1945.

Se listen over kunstverk

Slektsforskning har vært til hjelp

Annonse

MyHeritage har på verdensbasis snart 100 millioner brukere og i alt er det laget 43 millioner slektstrær. Det israelske firmaet etablerte i forbindelse med de stjålne kunstverkene en egen frivillig forskningsavdeling som har vært involvert i å finne de rettmessige arvingene.

I flere av tilfellene stod navnet til de opprinnelige eierne skrevet bakpå kunstverkene. Forskerne etablerte på bakgrunn av dette egne slektstrær basert på denne informasjonen og kunne finne koblinger i MyHeritages enorme slektsdatabase.

Etterkommerne bor i dag i USA, Storbritannia, Tyskland, Holland og Israel, melder forskning.no.

Den internasjonale Holocaustdagen

Hvert år markeres Holocaust gjennom den internasjonale Holocaustdagen. Dagen er vedtatt av FN og markeres fast den 27. januar.

At dagen markeres på en fast dato hvert eneste år er ikke tilfeldig. Den 27. januar 1945 var dagen hvor sovjetiske styrker frigjorde rundt 7 000 gjenværende fanger fra Auschwitz i tyskokkuperte Polen.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) holdt i år en tale ved minnesmerket over deporte norske jøder. Minnesmerket består av åtte stoler som er stilt opp utenfor muren til Akershus festning. Talen kan leses i sin helhet på regjeringen.no

Totalt ble 250 norske jødiske familier utslettet under andre verdenskrig.