Aldri før har flere jenter fått et navn som slutter på A eller AH.

Hvert år på denne tid presenterer Statistisk Sentralbyrå sin navnestatistikk for forrige år. Fjorårets navngivning på nyfødte ga rekord i antallet jenter som fikk et navn som slutter på A eller AH.

Hele 56,5% av alle jentenavn som ble gitt i 2018 slutter på A eller AH. Motstykket finner vi i 1947 da kun 12,5% av de nyfødte jentene fikk et slikt navn.

Hele 7 av de 10 meste gitte jentenavnene i 2018 har en A eller AH endelse, noe tilsvarende kan man ikke se blant tildelte guttenavn.

For gutter er trenden en annen. Fortsatt er rundt hvert femte navn som blir gitt til en gutt et bibelsk navn. Eksempel på dette er Lucas/Lukas som også troner på toppen av navn flest guttebabyer fikk i Norge i 2018.

Topp 10 navnevalg for 2018 i Norge

Annonse

Gutter:

1. Lucas/Lukas
2. Filip/Fillip/Philip/Phillip
3. Oliver
4. Oskar/Oscar
5. Emil
6. Jakob/Jacob
7. Noah/Noa
8. Aksel/Axel
9. Henrik
10. Elias

Jenter:

1. Emma
2. Nora/Norah
3. Olivia
4. Sara/Sahra/Sarah/Zara
5. Emilie
6. Leah/Lea
7. Sofie/Sophie
8. Ella
9. Amalie
10. Maja/Maia/Maya

Navnevalg går i bølger

Det tar gjerne noen år fra et navn har vært populært til det igjen når en ny popularitetstopp. Til ABC nyheter kan navneforsker Ivar Utne fortelle at det gjerne er korte navn med god klang som er mye brukt i Norge. Disse navnene kjennetegnes gjerne ved at de har to vokaler ved siden av hverandre.

Utne kan også fortelle at det gjerne går 120 år mellom hver gang et navn troner høyt på navnetoppen. Dette slår imidlertid ikke alltid an. Navn som Marie, Olga, Astrid, Ole Johan og Hans burde ligget høyere på lista.

Navnestatistikk tilbake til 1880

Statistisk sentralbyrå sin navnestatistikk strekker seg helt tilbake til 1880. I dag baserer tallene seg på navnemeldinger som kommer inn til i løpet av året.

Du kan selv sjekke hvor populært ditt eget navn er på nettsidene deres.

Annonse