Denne måneden inngikk det danske «Rigsarkivet» en avtale med det amerikanske slektsforsknings-selskapet Ancestry. Avtalen vil føre til en betraktelig økning i antallet digitaliserte og indekserte kirkebøker.

Skal skanne og indeksere innholdet

Millioner av høykvalitets fargebilder av danske «kontraministerialbøger», fra perioden 1814 til 1892 kan, som følge av avtalen, nå bli søkbare hos Riksarkivet i Danmark.

Annonse

Ancestry er allerede i full gang med å avfotografere kildene og skal etterhvert også gjøre dem søkbare ved hjelp av indeksering.

Resultatet av arbeidet vil bli tilgjengeliggjort både på den danske Riksarkivets nettsider og på Ancestrys nettsider.

Det danske Riksarkivet har stilt krav til Ancestry om at de danske slektshistoriske kildene ikke får havne bak betalingsmurene til Ancestry.

«Kontraministerialbøger» er danskenes versjon av de norske klokkerbøkene. «Kontraministerialbøgerne» ble ofte skrevet av kirketjeneren og fungerte som en sikkerhetskopi av kirkeboka.

Frivillige må gi sitt samtykke

Ancestry ønsker i tillegg å publisere innholdet i de søkbare folketellingene som i dag finnes tilgjengelig i Dansk Demografisk Database (DDD). Folketellingene er søkbare takket være en stor innsats blant frivillige og disse må nå gi sitt samtykke før en eventuell utlevering av danske folketellinger til Ancestry.

Denne måneden skal alle bidragsytere ha mottatt en epost med samtykkeinstrukser. Har du tastet inn slektshistoriske data for DDD, kan du også gi ditt samtykke på via denne linken.

Prosjektet har allerede støtte fra Kildeinntastingskomiteen, som er en del av styringen av Dansk Demografisk Database. I tillegg har foreningen Danske Slægtsforskere gitt sin støtte til at Ancestry nå får utlevert de inntastede folketellingene.

Første fase ferdig i 2019

Dersom alt går etter planen vil alle sidene i de danske kirkebøkene være avfotografert av Ancestry innen utgangen av dette året.

Annonse

Det er imidlertid ikke satt noen dato for når arbeidet med å indeksere alle kildene, skal være ferdigstilt. Dette avhenger også noe av om Ancestry blir gitt tilgang til inntastede folketellingene

Les mer om avtalen med Ancestry