Fant levningene etter mannen som beviste at Australia var et eget kontinent

Kaptain Matthew Flinders var den første som seilte rundt hele Australia

En arkeologisk utgravning, av en tidligere gravlund under Euston Station i London, har nylig funnet levningene etter Kaptein Matthew Flinders.

En viktig brikke i Oseania-historien

Flinders er en historisk viktig person da han var første ute med å seile rundt hele Australia og på den måte også bevise at Australia var et eget kontinent.

Ikke lenge etter hans død utkom i 1814 reiseskildringen hans «A Voyage to Terra Australis», som bidro til å etablere navnet Australia på kontinentet som først ble oppdaget av europeere drøyt 100 år tidligere.

Frem til Flinders popularisering av navnet Australia, var landområdet kjent som Ny-Holland.

Inspirert av Robinson Crusoe

Matthew Flinders ble født 16. mars 1774 i Donington, England. Han var kartograf og navigatør av yrke. I tillegg til å seile rundt Australia, rakk han også å bekrefte mistanken om at Tasmania var en øy.

Som sønn av en kirurg, hadde han alle muligheter til å bli det han ville. Inspirasjonen til sitt karrièrevalg skal han ha funnet i boka Robinson Crusoe fra 1719 av Daniel Defoes.

1. utgave av Robinson Crusoe fra 1719

40 000 gravlagte må få nytt hvilested

Den ene av kistene som nå har blitt gravd frem av arkeologer under Euston Station i London hadde en blyplate festet på seg. Det var denne blyplaten som identifiserte Flinders levninger, som har ligget urørt i drøyt 200 år.

Matthew Flinders er ikke alene om å bli gravd opp i disse dager. Newatlas.com melder at det totalt er snakk om 40 000 gravlagte som nå graves opp og flyttes til nytt gravsted.

Bakgrunnen er at det nå bygges nye hurtigtog-linjer kalt HS2 (High Speed 2), beregnet til å åpne i henholdsvis 2026 og 2033.

Videoen over viser utgravingen hvor levningene etter Matthew Flinders ble funnet.