Politiet i Sverige får hjelp av slektsforsker til å identifisere drapsoffer

Rekonstruksjon av mannen som ble funnet drept utenfor Ekeby. Foto: Google Maps, Veronica Härebo / Politiet i Sverige.

I 2003 ble en ukjent mann funnet drept i Ekeby utenfor Helsingborg i Sverige. Nå kobles en slektsforsknings-ekspert inn for å finne ut hvem dette drapsofferet var.

Ved hjelp av mannens DNA-profil får slektsforskeren sitt utgangspunkt

DNA-prøven sendes inn til et slektsforskningsregister i USA og en eventuell match med noen i dette registeret vil gi slektsforskeren et utgangspunkt for å kunne identifisere offeret.

Denne arbeidsformen har etterhvert blitt brukt av flere politietterforskere i de senere år, etter hvert som DNA-registrene til selskaper som MyHeritage, Ancestry, 23 and me og flere andre, har bredt om seg.

Blant annet har Canadiske grensemyndigheter benyttet seg av DNA-registre for å avdekke opprinnelseslandet til immigranter.

Mest kjent er nok saken med Golden State Killer, som ble pågrepet 30 år etter at han drepte og voldtok kvinner på 70- og 80-tallet. Pågripelsen var mulig takket være at en slektning av han tok en slektsforskningsDNA-test.

Lå i et skogsområde

Da det ukjente drapsofferet ble funnet, lå han i et skogsområdet i Ekeby. Mannen bar preg av å ha ligget lenge på stedet.

SVT Nyheter Skåne melder at Politiet mistenker at mannen kom fra øst-Europa. Mistanken skyldes utseendet til mannens tannerstatninger og smykkene med kroatisk opphav, som han hadde på seg da han ble funnet.

Dette er første gang politiet i Sverige benytter seg av en slektsforsknings-ekspert på denne måten.