Google street view en gullgruve for slektsforskere om 100 år

Vi er nok ikke helt der enda, at Google Street view er en godt brukt kilde av dagens slektsforskere. Dersom Google fortsetter sitt prosjekt med å fotografere (nesten) alle gater i hele verden, vil tjenesten bli en fantastisk tidsmaskin for fremtidens slektsforskere.

25. mai 2007 lanserte Google sitt Street view-prosjekt, hvor deres biler begynte å kjøre rundt på veier over hele verden og ta horisontale bilder i 360 graders vinkel og vertikale bilder i 290 grader. Med sitt kamera trygt plassert på en stang på bilens tak blir i praksis gater fotografert i alle mulige vinkler, kun med unntak av de vinklene bilens tak skygger for. 

Annonse

Google Street View dokumenterer også andre steder

Google Street View har ikke bare nøyd seg med å ta bilder av gater, men etterhvert er også innsiden av enkelte offentlige bygninger blitt dokumentert. Google har også ansatt friluftsfolket til å ta med seg en 22 kg tung ryggsekk med 15 kameraer som dokumenterer omgivelsene fortløpende etterhvert som turgåeren beveger seg innover i terrenget. På den måten kan den som vil ta turen for eksempel til Trolltunga, via sin egen PC godt plassert i godstolen. 

Nord-Amerika, Australia og Europa er etterhvert blitt svært godt dokumentert. Russland har også fått en rekke av sine gater fotografert, mens det gjenstår en god del fotografering før de fleste veiene i Afrika og Asia er dokumentert like godt. 

Historiske Google Street View

De av oss som bor i enten Nord-Amerika, Australia eller Europa kan etterhvert som Google sitt Street View-prosjekt har fått noen år på baken, nyte godt av historiske Street View-bilder. Siden Google sine biler med noen års mellomrom gjentar sin kjøretur på tidligere dokumenterte veier, for alltid å være nogenlunde oppdatert på hvordan det ser ut på gatenivå, kan vi nå begynne å gå tilbake i tid og se hvordan for eksempel et hus eller en bydel så ut for 8-10 år siden.

Det kan være artig nok å gå 8-10 år tilbake i tid for å se hvordan sitt eget nærmiljø har endret seg på forholdsvis kort tid. Dersom fremtidens slektsforskere, si om 100 år, er så heldige at prosjektet til Google fortsatt foregår og ikke minst finnes på nett vil de ha en enormt spennende kilde til sine forfedres liv, nemlig vår liv.

Ikke overraskende dokumenteres en del mennesker av Google Street View bilen, på sin ferd gjennom verdens gateløp. Mennesker blir imidlertid anonymisert ved å sladde ansikter, men hvem vet, kanskje Google en gang på 2100-tallet kan fjerne sladden til glede for fremtidens våre etterkommere.

Slik finner du historiske street view-bilder

  1. Gå til maps.google.com
  2. Klikk på stedet du ønsker å se gatebilder fra
  3. Klikk på miniatyrbildet av gatebilde som dukker opp
  4. Oppe til høyre i gatebildet finner du tidspunktet for når bildet ble tatt, dersom det er tatt flere bilder over tid kan du velge hvilket år du ønsker å se gatebilde fra her. 

    Merk at ikke alle gater er enda ikke dokumentert over flere år

Bruksanvisningen over fungerer på PC, men Google har også lagt inn street view-funksjonalitet på Google Maps apper til smarttelefoner og nettbrett. Her er det imidlertid ikke sikkert at du vil kunne se når bildet er tatt eller endre tidspunkt du ønsker å se. 


Kilder:

https://www.visitnorway.no/media/nyheter-fra-norge/google-street-view-dokumenterer-norsk-natur/

Annonse

https://no.wikipedia.org/wiki/Google_Street_View