Gull forekommer overalt på jorden, selv havet inneholder gull. Det finnes i fast fjell, i sand og grus langs elvebredder og på bunnen av tidligere elveleier. Opp gjennom historien har gull vært synonymt med velstand og lykke og mange er de som har ofret liv og helse på leting etter gullet, også nordmenn.
Det største gullrush verden har opplevd var ved Klondike-elven i Canada. Den første gullåra i Yukon-distriktet ble oppdaget i august 1896 og mennesker fra hele verden kom til Canada for å søke lykken. Det var også nordmenn blandt dem som ble trukket mot drømmen om gullet i Klondike. Det er det grunn til å tro at over 1000 nordmenn var blant de 100 000 som deltok i gullrushet.
Tok med seg over 500 reinsdyr
I 1898 forlot dampskipet Manitoba Alta med nordmenn fra Kautokeino, Karasjok og andre steder i Finnmark. Med på skipet var også over 500 reinsdyr som skulle til gullgraverbyene. Ferden over hav og land, gjennom et av verdens mest ugjestmilde områder var hard, men både kjøtt og skinn ble godt utnyttet da de dyrene som overlevde turen endelig kom fram.
NRK hadde et fjernsynsprogram om temaet i 1966 hvor det ble fortalt at i 1901 var det 32 mann fra Stranda på Sunnmøre i Klondike, blant dem var Sverre Tinn. Det var ikke mange av dem som ble rike, men to av reinsamene som prøvde seg som gullgravere var Isak Hætta og Alfred Nilima. Begge kom hjem som velstående menn.
Flere kom for sent til gullfeltene
Blant andre nordmenn som reiste over var også vognmann Nils Venstøp fra Siljan. I 1936 fortalte han til telemarksavisa Varden at han kom til Klondike i seneste laget. Han kom over i 1899 for å lete etter gull, men var ikke blant de heldige.
I 1901 reiste han og to andre nordmenn videre til Nome i Alaska. Der gravde han ikke etter gull selv, men kjørte maskinen som heiste gullet opp fra 60 – 70 meter under bakken.
En nordmann som lyktes var Jafet Lindeberg fra Kvænangen i indre Troms. Han kom også for sent fram til gullfeltene, men sammen med to svensker dro han videre utover mot kysten av Alaska. Ved elvemunningen av en liten bekk i Kapp Nome kom de over gull, “det glitret i gullkorn over alt”. Det de ikke visste da var at de hadde funnet en av de største gullforekomstene i Alaskas historie! Det fortelles at da Lindeberg kom tilbake til Norge hadde han med seg en gullklump på 600 gram som bevis på at han hadde funnet gull “over there”.
Jafet Lindeberg regnes som grunnleggeren av Nome City. Det er reist en bauta over ham ved Nome Bay.