Jafet Lindeberg – grunnleggeren av Nome i Alaska

Her ser vi Lindeberg vaske gull i en spade

I Nome Bay står en statue av nordmannen Jafet Lindeberg og svenskene Jon Brynteson og Eric Lindblom. De ble kalt «The Three Lucky Swedes» og regnes som grunnleggerne av Nome i Alaska.

Jafet Lindeberg kom fra gården Bankenes i Kvænangen og ble født den 12. september 1873. Jafets far kom til Norge fra Norrbotn i Sverige og familien Lindeberg hevdet å være vallonere. Det var folk fra Liege-området i Belgia, eksperter på utvinning av jern og kopper som var blitt hentet til Sverige ca 100 år tidligere. Jafet hadde derfor fått kunnskap om mineraler og geologi i ung alder. I tillegg til norsk snakket han også engelsk, fransk, tysk og russisk. 

Jafet benyttet sjansen til å reise til Amerika med «Manito-ekspedisjonen», men ble løst fra sin kontrakt våren 1889 da myndighetene ikke prioriterte ekspedisjonen lenger. I Council, Alaska, møtte han Jon Brynteson og Eric Lindblom. De tre kameratene så seg om etter et område som ennå ikke var utforsket og satte kursen mot Sewardhalvøya. I Anvil Creek fant de gull og sammen dannet de Pioneer Mining Company. 

«The Three Lucky Swedes» fikk oppfylt gullgraverdrømmen og ble utrolig rike. Selv om de på den tiden var blitt amerikanske statsborgere, ble de sett på som immigranter og misunnelsen var stor. Korrupte embetsmenn forsøkte å svindle fra dem gullfeltene, men Lindeberg med nødvendig backup fra sin gode venn Charles D. Lane klarte å beholde eiendommene.

Forfatteren Rex Beach har skrevet boka «The Spoiler» hvor han beskriver det som skjedde. Boka er blitt filmet flere ganger og den mest kjente utgaven er kanskje den fra 1942 med Marlene Dietrich, Randoph Scott og ikke minst John Wayne i rollen som Glennister, basert på Lindeberg.

Jafet Lindeberg i 1905
Jafet Lindeberg i 1905

Gullgravere fra alle verdens kanter kom til Nome. Året etter det første gullfunnet bodde det 10 000 mennesker i området som først het Anvil City. Lindeberg bygget  kraftverk som skaffet byen elektrisitet. Sammen med andre partnere dannet han også Moonlight Springs Water Works Company som ennå i dag sørger for at byen har rent vann fra kildene ved Anvil fjellene.

Jafet Lindeberg besøkte Norge i 1901. Som bevis på sin formue hadde han med seg en gullklump på over en halv kilo. Den ble forært til Tromsø Museum.

Lindeberg bodde i Amerika helt til sin død i 1962, 89 år gammel. Han virket nærmest som en norsk konsul i Nome og var også kontaktperson for Roald Amundsen som avsluttet tre av sine ekspedisjoner i Alaska.


Kilder:
Alaskamininghalloffame.org
TSGMi 3300 – en gullnugget fra Alaska av Per Bøe
Wikipedia