Søketips
Forlaget skriver om denne boka:
Dette er boken om nordmarkingene, en samlet fremstilling av Nordmarkas plasser og slekter, med glimt fra livet på skogen slik det engang var. De første var skogsarbeidere fra bygdene omkring, fortrinnsvis hadelendinger. Samtidig kom finnene vandrende inn østfra. De ryddet skogen, brente fellingen, sådde rug og nepe i asken og ble bofaste. Ofte fant de unge sin ektefelle på en annen plass eller seter, og etterhvert ble nordmarksfolket nesten som for en stor familie å regne.
'Det har vært om å gjøre for meg å prøve å få avbetalt litt på den gjeld jeg har til disse menneskene', skriver Egil Collett Aabel, 'fra jeg som gutt ved slutten av første verdenskrig leide hytte inne ved Butleren, til jeg som forstmester hos Løvenskiold-Vækerø hadde min hverdag her inne i nærmere 40 år'.
Fra barndomshjemmet fikk forfatteren med seg Asbjørnsens eventyr, de hørte med til farens - Hauk Aabels - opplesningsrepertoar. Noen av de samme inntrykk som Peter Chr. Asbjørnsen i sin tid høstet med seg fra sine skogsturer, kan leseren fornemme i denne boken. Dette er også kulturhistorie, et møte med nordmarksfolk som har noe å gi til turfolket.
Toralv Maurstad sier det slik: 'Det som slår meg, er kontrasten mellom det byliv man lever og den mer \'naturlige livsform\' og forskjellige verdiskala som nordmarksbeboerne har. Derfor opplever jeg det som om kompassnålen i ens indre kommer tilbake til et mer harmonisk leie hver gang jeg treffer folk fra Nordmarka'.