Mesh nettverk ditt nye Wifi

Det er kanskje å ta for mye i å si at slektsforskning har blitt til et utstyrsjag, slik man kan si om mange andre fritidsaktiviteter. Man kommer likevel ikke unna at å bedrive slektsforskning i dag krever mer enn papir, blyant og evnen til å komme seg til et bibliotek eller arkiv. Trådløse nett er for eksempel noe vi benytter daglig til glede og forargelse, men nå er ikke lenger trådløse nett bare trådløse nett.

Midt på 1990-tallet begynte flere og flere nordmenn å sette opp internett hjemme for første gang. Telefonlinjen ble benyttet for å nå ut på webben og enkelte okkuperte telefonlinjen i timesvis, kanskje helt til de oppdaget telefonregningen. Drøyt ti år sidere begynte flere og flere å installere trådløse nett hjemme for å kunne fristille seg fra hjemmekontoret eller i det minste slippe å trekke nettverksledningen med seg når man ønsket å sitte på nett på kjøkkenet med sin flunkende nye bærbare PC. 

I flere år var det helt greit å ha noen dødpunkter i huset hvor man ikke fikk inn trådløst nett, men etterhvert som bruken har økt og vi også alltid forventer å være på nett med smarttelefonen vår, blir skuffelsen over å ha mistet kontakten med routeren hjemme i stua større og større.

Den gamle løsningen på dette var å setten extender i en stikkontakt som lagde et nytt trådløst nett for deg i ditt hjem som strakk seg over den delen av boligen hvor routeren ikke nådde. Men du vil jo ikke ha to forskjellige nett?

Annonse

Si adjø til routeren din og hallo til mesh-nettverk

Nå drøye 10 år senere begynner flere og flere å installere mesh-nettverk i boligene sine. Har du en bolig på mer enn 60 kvadratmeter kan det være bare et spørsmål om tid før du også gjør det, dersom du ikke allerede har gjort det. Men hva er et mesh-nettverk?

I motsetning til hjemmerouteren som sender fra et punkt i hjemmet, består mesh-nettverk av flere sendere som samarbeider om å gi deg best mulig nett til alle dine enheter til enhver tid. Det betyr at du kan sette de opp på en slik måte at det trådløse signalet ikke må gå gjennom begrensende bygningsmasse eller inventar som piper, kjøkken eller bad.

mesh

Slekt1 har testet Google Wifi

En av leverandørene av mesh-nettverk er Google, med sitt Google Wifi. Dette nettverket er utrolig enkelt å ta i bruk, men man trenger en smart-telefon eller et nettbrett som kan laste ned appen Google Wifi for å ta det hele i bruk. 

Har du en bolig opp mot 80 kvadratmeter skal det holde med ett punkt, har du fra 85 til 170 kvadratmeter bolig oppfordrer Google deg til å kjøpe to punkter. Men skal du skaffe deg mesh-nettverk hjemme er det nok bedre med et punkt for mye enn ett for lite, du vil jo ikke irritere deg over dårlig nett når du først har gjort denne investeringen. 

Etter at vi plasserte ut det første punktet, det vil si koblet inn strøm og nettverkskabel med internett, loset appen oss gjennom resten av installasjonen. Det hele var lekende lett og mesh-nettverket holder det det lover. Boligen har nå langt bedre dekning enn hva den hadde med en enkelt router. 

Det litt kjedelige med nettopp Google-Wifi er at det kun er mulig å koble på en enhet til hver av Google Wifi-boksene, men til forskjell fra tidligere har man et mer stabilt nettverk å koble enheter til trådløst. 

Annonse

Eget gjestenett

Har du mange gjester som vil bruke ditt trådløse nett og samtidig mange duppedingser som potensielt kan bli hacket dersom mange kjente og ukjente får passordet til nettverket ditt? Med nye routere kan man opprette egne gjestenett som holder gjester på ett nett og deg og ditt privatliv på et annet nettverk, det kan man selvfølgelig også med mesh-nettverk. 

Hva koster mesh-nettverk?

Prisen avhenger helt av hvor mange punkter du skal ha, men for tre punkter ligger prisen på fra 2500 kroner og opp mot 4000 kroner