Middelaldermord oppdaget i Skottland

{loadposition nede1}

Dolker med et slikt blad var et spesialisert våpen som ble benyttet i hovedsak av menn i det militære. Kombinert med nøyaktigheten av knivstikkene, viser dette både profesjonalitet og beregning i gjennomføringen av drapet.

Det var under en arkeologisk utgravning, støttet av Historic Scotland, på det skotske Seabird Centre (sjøfuglsenteret) i North Berwick at restene av mannen ble funnet. Flere graver ble oppdaget på stedet, inkludert de delvise restene av mannen som var ca. 20 år. Han hadde tegn til slitasje på skulderen som tyder på mulig bueskytingspraksis.

Utgravingen har også avdekket rester av bygninger og det er funnet steinredskaper, blyobjekter, keramisk materiale og bein av slaktet sel, fisk og sjøfugl. Funnene fra utgravingen vil bli publisert i «The Medieval Kirk, Cemetery and Hospice at Kirk Ness, North Berwick, The Scottish Seabird Centre Excavations 1999-2006» av Thomas Addyman, som nettopp er blitt utgitt av Oxbow Books. Boken avslører at dette området var et senter for tidlig kristen aktivitet. Det var både en kirke der og et herberge for pilegrimer.

Tom Brock OBE, administrerende direktør i The Scottish Seabird Centre, sier «Å være i sentrum for en 900 år gammel mordgåte er veldig spennende både som attraksjon for den uavhengige besøkende, men også for bevaring og utdanning. Vi opptatt av å inspirere folk til å nyte, beskytte og lære om sitt nærmiljø og denne utgravingen har gitt oss god innsikt i hvordan livet ble levd i North Berwick-området for nesten 1000 år siden. Stedet for senteret er historisk og av nasjonal betydning og besøkende kan finne ut mer om dette gjennom informasjon i og rundt The Seabird Centre. «

Rod McCullagh, seniorarkeologiansvarlig ved Historic Scotland, legger til: «Vi er glade for utgivelsen av Kirk Ness rapporten, den er et resultat av et vellykket samarbeid mellom Historic Scotland og Scottish Seabird Centre. Den planlagte utvidelsen av senteret førte til en arkeologisk utgraving av en viktig middelalderkirkegård. Den avslørte de bemerkelsesverdige restene av bygninger datert fra det femte til det niende århundre e.Kr. Disse arkeologiske funnene og de påfølgende analyser markerer et betydelig fremskritt i vår forståelse av den tidlige historie både i North Berwick og i det sørlige Skottland. «