Norges eldste mann er død, 108 år gammel

Slekt1 hadde i desember en lenke til en artikkel i VG som feiret Norges eldste mann George Melford Nygaard, en norskamerikaner født og oppvokst i Benson County i Nord-Dakota.

Født den 12. januar 1910, like etter at den sorte T-Forden ble populær og to år før Titanics forlis, husket han godt episoder fra 1. verdenskrig som da faren avga hester til den amerikanske hæren. I den i 2. verdenskrig var han stasjonert på Hawaii i de forferdelige dagene der. 

Annonse

Faren hadde utvandret fra Vestlandet til Amerika i 1894 og slo seg tilslutt ned i Benson County i Nord-Dakota hvor George så ble født.

Georeg giftet seg med Adele som også var norskamerikaner og etter mange år flyttet de tilbake til Norge, til Roverud et tettsted ved Kongsvinger i Hedmark.

Etter Adeles død for 25 år siden, bodde han alene i sitt hjem, helt til lungebetennelsen tvang ham til å flytte til Rovedrudhjemmet. Da var han blitt 101 år gammel.

George Melford Nygaard ble 108 år og 109 dager, han var våken og skarp til det siste og fulgte med på den som skjedde hjemme i Amerika. Ifølge www.twincities.com abonnerte han på Benson County Farmers Press og da han flyttet fikk han avisen sendt til Norge resten av sitt liv. 

– Du må ikke leve sunt for å bli gammel, men det er viktig med godt humør, sa han til avisa Glåmdalen i 2017.

– Hvis vi er sure og tverre, er vi også sinte på selve livet, og da er jo meningen borte, mente han, – og det hadde han jo rett i!

 

Kilder: VG, Glåmdalen, Twincities.com