Norske emigranter til New Zealand

Historien til de norske emigrantene til Amerika er vel kjent og godt dokumentert i Norge, men hva vi ikke kjenner så godt til her hjemme er at nordmenn emigrerte til andre land også, så som Australia og New Zealand.

I 1872 og 1873 ankom båten «Høvding» byen Napier i New Zealand etter 108 dager på sjøen. Tilsammen på de to turene kom 741 nordmenn og 11 svensker til det nye landet. Sammen med 70 dansker fra den engelske båten «Ballarat» utgjorde disse immigrantene grunnlaget for innbyggerne av det som idag kalles Norsewood og Dannevirke på den nordlige øya i New Zealand.

Ble lovet høye lønninger

I de neste årene kom det hundrevis av nybyggere, flere nordmenn, men også svensker, dansker og engelskmenn. Alle strevde med å etablere seg i disse nye og harde omgivelsene.

Regjeringen i NZ hadde lovet immigrantene gode lønninger i arbeidet med bygging av veier og jernbane gjennom distriktet, men i de økonomiske nedgangstidene rundt 1880 klarte ikke regjeringen å oppfylle forpliktelsene sine. Livet ble tungt for de skandinaviske innvandrerne. For en pris av 1 pund pr dekar var nybyggerne blitt tildelt 40 dekar med tett «bushland», land som aldri hadde vært ryddet før. De hadde dårlig med verktøy, trærne var kjempestore og røttene seige. I tillegg kom naturkatastrofer som flom i 1880 og brann i 1888 hvor omtrent 170 mennesker ble hjemløse.

Det var lange og magre år. Ryddingen av gårdene gikk langsomt. Nybyggerne skyldte regjeringen penger både for landet de ble tildelt og for båtbillettene (7 pund for en voksen og 5 pund for et barn) og dette måtte betales innen 1892. Det var forventet at de skulle arbeide opp til fire dager i uken på vei og jernbane og regjeringen betalte kun 5 shilling om dagen.

Les også: – Fra Christiania til New Zealand med båten Høvding (m/fortegnelser over passasjerer og emigranter)

Jernbanen gjennom skogsområdene ble omsider ferdig, men Norsewood som hadde utviklet seg til den største byen i distriktet ble forbigått. Jernbanen gikk istedet gjennom byen Ormondville, en avstand på bare 6 km. Dette ville ikke betydd særlig idag, men på 1800-tallet ble det skjebnesvangert for Norsewoods utvikling.

Idag er Norsewood ganske beskjeden, den er mer eller mindre skjult for turist-trafikken og sentrum består av bare en hovedgate. Dannevirke derimot har blomstret opp. Den befinner seg sentralt i forhold til dagens motorvei og har et innbringende forretningsliv.

Les også: – Mer om de første nordmenn på New Zealand (m/oversikt over identifiserte graver i Norsewood Cemetery)

Les om boka : Norse in the South : the Hansen Berg family